Satyajit Ray

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Satyajit Ray

Satyajit Ray (Kalkuta, 2. maj 1921. - Kalkuta, 23. april 1992.) - indijski filmski režiser i pisac

Smatra se jednim od najboljih režisera 20. vijeka. Režirao je 37 filmova uključujući i dokumentarne i kratke filmove. Bio je i pisac, izdavač, ilustrator, grafički dizajner i filmski kritičar. Pisao je kratke priče, naučno-fantastične knjige, knjige za djecu itd. Osmislio je dva vrlo popularna dječja lika Feludu i profesora Shonkua. Počeo je snimati filmove nakon susreta s francuskim režiserom Jeanom Renoirom i pod utjecajem italijanskog filma "Kradljivci bicikala". Njegov prvi film Pather Panchali iz 1955. godine je osvojio 11 međunarodnih nagrada. Veliku pažnju poklanjao je scenarijima. Svi njegovi filmovi osim dva, snimljeni su na bengalskom jeziku.

Dobio je mnogo nagrada, uključujući 32 indijske nacionalne filmske nagrade, nagrade sa filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji i počasni Oskar za životno djelo 1991. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]