Ingmar Bergman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ingmar Bergman
Ingmar Bergman 1957.jpg
Rođenje Ernst Ingmar Bergman
(1918-07-14) 14. juli 1918 (101 god.)
Uppsala, Švedska
Smrt 30. juli 2007(2007-07-30) (89 god.)
Fårö, Švedska
Zanimanje Glumac
Godine aktivnosti 1944–2005
Nagrade

Ernst Ingmar Bergman (14. juli 1918 – 30. juli 2007) bio je švedski režiser, pisac i producent koji je radio na filmu, televiziji i teatru. On je priznat kao jedan od najuspješnijih i najuticajnijih autora svih vremena. najpoznatiji je po filmovima kao što su "Sedmi pečat" (1957.), "Divlje jagode" (1957.), "Persona" (1966.), "Krici i šaputanja" (1972.) i "Fanny i Alexander" (1982.).

Režirao je više od šezdeset filmova i dokumentaraca, od kojih je većinu i napisao. Režirao je više od 170 predstava. Sklopio je partnerstvo 1953. godine sa snimateljem Svenom Nykvistom. Mnogi poznati glumci su igrali u njegovim filmovima kao što su Harriet i Bibi Andersson, Liv Ullmann, Gunnar Bjornstrand, Erland Josephson, Ingrid Thulin i Max von Sydow. Većina njegovih filmova su snimljena u njegovoj zemlji, a brojni filmovi kao što je film "Kroz tamno ogledalo" (1961.) su snimani na ostrvu Faro. Teme njegovih filmova su smrt, bolest, vjera, izdaja, sumornost i ludilo.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Ingmar Bergman je rođen u Uppsali, Švedska, kao sin Erika Bergmana, luteranskog sveštenika a kasnije kapelana Kraljevine Švedske, i njegove žene Karin (djevojački Akerblom), medicinske sestre. Odrastao je sa starijim bratom Dagom i sestrom Margaretom okružen religijskim slikama i raspravama. Njegov otac je bio konzervativac sa strogim roditeljskim konceptima. Ingmar je bio zaključan u mračne ormare zbog prekršaja kao što je mokrenje u krevetu. "Dok je otac propovijedao na govornici, vjernici su se molili, pjevali ili slušali", napisao je Ingmar u svojoj biografiji Laterna Magica.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]