John Carmack

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
John Carmack
Rođenje (1970-08-20) 20. august 1970 (53 godine)
Roeland Park (Kansas), SAD

John D. Carmack II (rođen 20. augusta 1970. godine) jeste svjetski priznata figura u industriji računarskih igara. Carmack je suosnovao id Software (1991.godine), te je bio glavni programer na igrama kao što su Wolfenstein 3D, Doom, Quake, kao i nastavke Doom i Quake serijala. Njegove revolucionarne programerske tehnike u kombinaciji sa odličnim dizajnom John-a Romer-a dovele su do masovne popularizacije FPS-a (First Person Shooter-a) u devedesetim godinama.

Djetinstvo[uredi | uredi izvor]

Carmack je odrastao u Shawnee Mission, Kansas dijelu Kansas City Metropleksa. Još kao dječaka interesovali su ga računari. Diplomirao je na Shawnee Mission East High School, a onda nastavlja školovanje na University of Missouri - Kansas City-u.

Programiranje igara[uredi | uredi izvor]

Softdisk kompjuterska firma sa sjedištem u Shreveport, Louisiana, unajmila je Carmacka, te ga tako ujedinila sa John-om Romero-m i ostalim osnivačima id Software-a. Dok je još uvijek bio u Softdisk-u (1991.godine) Carmack i ostali su stvorili prvi dio Commander-a Keen-a, serijala koji je izdao Apogee Software. Nakon toga Carmack je napustio Softdisk te bio jedan od osnivača id Software-a, gdje je ostao do danas.

Carmack je također popularizirao korištenje mnogih tehnologija kao što su binary space partitioning (Doom je bio prva igra koja je koristila ovu tehnologiju), surface caching koji je izmislio za Quake-a, Carmack's Reverse koji je korišten u Doom-u 3, te MegaTexture korišten u Enemy Territory: Quake Wars igri.

Carmack-ovi engine-i su lincencirani i korišteni u drugim, vrlo popularnim FPS-ovima kao što su Half Life, Medal of Honor.