Frank Capra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Frank Capra
Frank Capra.JPG
Rođenje Francesco Rosario Capra
(1897-05-18) 18. maj 1897.
Palermo, Italija
Smrt 3. septembar 1991(1991-09-03) (94 god.)
La Quinta, Kalifornija, SAD
Nacionalnost Amerikanac
Zanimanje Filmski režiser, scenarist i producent
Godine aktivnosti 1922–1964.
Značajna djela Dogodilo se jedne noći (1934)
Gospodin Smith ide u Washington (1939)
Divan život (1946)

Frank Capra bio je američki filmski režiser, scenarist i filmski producent italijanskog porijekla.

Poslije školovanja odlazi u vojsku, a nakon demobilizacije izdržava se kao akviziter i igrajući profesionalno poker. Karijeru je počeo 1922. kao režiser kratkometražnog filma "Daščara fultaškog ribara". Nakon potpisivanja ugovora s filmskom kompanijom Columbia Pictures, Capra je snimio filmove koji će ga 1930-ih svrstati u grupu vodećih američkih i svjetskih režisera. To su bili filmovi: Platinasta ljepotica, Dama za jedan dan, te vjerovatno njegov najbolji film Gospodin Smith ide u Washington. Izvanredna komedija Dogodilo se jedne noći postigla je velik uspjeh u svijetu.

Svim svojim junacima Capra je usadio i dio svoje ličnosti: jednostavnost i naivnost vjere u ljudsko poštenje, te smisao za humor i bezgraničnu upornost. Danas mu mnogi kritičari predbacuju naivnost, ali mu niko ne poriče iskrenost, talent i uvjerljivost. Nagrađen je s 4 Oscara, a 1982. dobio je priznanje za životno djelo Američkog filmskog instituta.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]