Frank Capra

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Frank Capra oko 1943. godine

Frank Capra (Palermo, 18. maj 1897 - La Quinta, 3. septembar 1991), američki je filmski režiser, scenarist i producent

Poslije školovanja odlazi u vojsku, a nakon demobilizacije izdržava se kao akviziter i igrajući profesionalno poker. Karijeru je počeo 1922. kao režiser kratkometražnog filma "Daščara fultaškog ribara". Nakon potpisivanja ugovora s filmskom kompanijom Columbia Pictures, Capra je snimio filmove koji će ga 1930-ih godina svrstati u grupu vodećih američkih i svjetskih režisera. To su bili filmovi: Platinasta ljepotica, Dama za jedan dan, te vjerovatno njegov najbolji film Gospodin Smith ide u Washington. Izvanredna komedija Dogodilo se jedne noći postigla je velik uspjeh u svijetu. Svim svojim junacima Capra je usadio i dio svoje ličnosti: jednostavnost i naivnost vjere u ljudsko poštenje, te smisao za humor i bezgraničnu upornost. Danas mu mnogi kritičari predbacuju naivnost, ali mu niko ne poriče iskrenost, talent i uvjerljivost. Nagrađen je s 4 Oscara, a 1982. dobio je priznanje za životno djelo Američkog filmskog instituta.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Frank Capra na Internet Movie Database