Morgan Freeman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Morgan Freeman
Morgan Freeman
Rođenje 1. juni 1937.
Memphis, Tennessee
Oskari
Najbolji sporedni glumac
2004 (Djevojka od milion dolara)
Zlatni globusi
Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji
1989 (Vozeći gospođicu Daisy)


Morgan Freeman američki je filmski glumac i režiser. Postao je poznat u 1990-im nakon što je nastupio u seriji uspješnih holivudskih filmova.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rani život[uredi | uredi izvor]

Freeman je rođen u Memphisu u porodici brijača Morgana Porterfielda Freemana Sr., koji je 1961. umro od ciroze jetre, i čistačice Mayme Edne Revere. Ima još troje starije braće i sestara. Freemanova porodica često se selila tokom njegovog djetinjstva, pa je tako živjela u Greenwoodu (Mississippi), Garyju (Indiana) i konačno u Chicagu. Freeman je prvi put glumio s 8 godina, u školskoj predstavi. Sa 12 godina pobijedio je na državnom dramskom takmičenju, a tokom srednje škole nastupao je u radiodramama u Nashvilleu. 1955. godine odbio je stipendiju dramske škole univerziteta u Jacksonu, odabravši umjesto toga rad u Američkom vojnom vazduhoplovstvu.

Početkom 1960-ih preselio se u Los Angeles, gdje je radio kao zapisničar na koledžu. U to vrijeme je boravio i u New Yorku, radeći kao plesač na Svjetskoj izložbi, i San Franciscu, gdje je bio član muzičke grupe Opera Ring.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Iako mu je filmski debi bio film iz 1971, Who Says I Can't Ride a Rainbow?, Freeman je postao poznat u američkim medijima kroz uloge u sapunici Another World i PBS-ovom dječijem showu The Electric Company. Sredinom 1980-ih Freeman se počinje pojavljivati u poznatijim sporednim ulogama, postavši poznat po ulogama mudrih i očinskih likova. Kako je stjecao slavu, pojavljivao se u sve većim ulogama, kao što su vozač Hoke u filmu Vozeći gospođicu Daisy i vojnik Rawlins u filmu Rat za slavu (oba iz 1989). 1994. portretirao je Reda, zatvorenika koji se iskupljuje za svoja nedjela, u hvaljenom filmu Iskupljenje u Shawshanku. Status zvijezde potvrdio je u nekim od najvećih filmova 1990-ih: Robin Hood: Princ lopova, Sedam i Duboki udar. 1997. godine, zajedno s Lori McCreary, osnovao je filmsku produkcijsku kompaniju Revelations Entertainment.

Freeman je prepoznatljiv po svom specifičnom glasu, što mu je često donosilo uloge pripovjedača. 2005. godine pojavio se kao pripovjedač u dva najuspješnija filma te godine, Rat svjetova i u dokumentarcu nagrađenom Oscarom, Marš pingvina. Nakon 3 prethodne nominacije (za sporednu ulogu za film Street Smart 1987, i glavne uloge u filmovima Vozeći gospođicu Daisy i Iskupljenje u Shawshanku, 2004. godine konačno je osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu za nastup u filmu Djevojka od milion dolara.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Freeman je bio u braku sa Jeanette Adair Bradshaw od 22. 9. 1967. do 1979. 16. 6. 1984. oženio je Myrnu Colley-Lee. Ima dva sina iz bivših veza, Alphonsa i Saifoulayjea. Usvojio je kćerku svoje prve žene, Deenu, a par ima i četvrto dijete, Morganu. Freeman živi u Charlestonu (Mississippi) i New Yorku. Ima pilotsku licencu za privatni avion, a suvlasnik je i restorana Madidi i blues-kluba Ground Zero, u Clarksdaleu (Mississippi).

Freeman je istupio protiv proslave Mjeseca historije crnaca te ne učestvuje u takvim događajima, o čemu je rekao: "Ne želim mjesec historije crnaca. Historija crnaca je američka historija." Rekao je kako je jedini način da se okonča rasizam taj da se prekine pričati o njemu, te naglasio kako ne postoji "mjesec historije bijelaca". Freeman je u intervjuu u emisiji "60 Minutes" rekao Mikeu Wallaceu: "Prestat ću te nazivati bijelcem, ali zamolit ću i tebe da me ne nazivaš crncem."

Izabrana filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]