Christopher Walken

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Christopher Walken
Christopher Walken
Rođenje 31. mart 1943.
Queens, New York City
Godine rada 1953-danas
Oskari
Najbolji sporedni glumac (1978)
(Lovac na jelene)
BAFTA nagrade
Najbolji sporedni glumac (2002)
(Uhvati me ako možeš)

Christopher Walken američki je filmski i pozorišni glumac. Pojavio se u više od 100 filmova i televizijskih emisija, uključujući Annie Hall, Lovac na jelene, Sanjiva dolina, Oluja u mozgu, Mrtva zona, Pogled na ubistvo, Izbliza, Kralj New Yorka, Batman: Povratak, Prava romansa, Uhvati me ako možeš, Wayneov svijet 2, Pakleni šund i Lovci na djeveruše, kao i u videoradovima za muzičare, kao što su Madonna i Fatboy Slim.

Walkenovi filmovi zaradili su više od 1.8 milijardi $ u SAD-u. Također je igrao glavne uloge u Shakespeareovim dramama Hamlet, Macbeth, Romeo i Julija i Koriolan. Više je puta vodio Saturday Night Live.

Walken je debitirao kao filmski režiser i scenarist u kratkom petominutnom filmu Popcorn Shrimp (2001). Također je napisao i glumio glavnu ulogu u predstavi o Elvisu Presleyu pod naslovom Him (1995).

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Uloga Režiser
1966. Bosonogi u Atini Lamproklo George Schaefer
1969. Tri mušketira John Felton
Ja i moj brat Režiser (lik) Robert Frank
1971. Klan Dukea Andersona The Kid Sidney Lumet
1972. The Happiness Cage James H. Reese Bernard Girard
1975. Valley Forge jedan od hesenskih vojnika Fielder Cook
1976. Sljedeća stanica: Greenwich Village Robert Paul Mazursky
1977. Sentinel det. Rizzo Michael Winner
Annie Hall Duane Hall Woody Allen
Roseland Russel James Ivory
1978. Shoot the Sun Down gdin Rainbow David Leeds
Lovac na jelene Nikanor "Nick" Chevotarevich Michael Cimino
1979. Posljednji zagrljaj Eckart Jonathan Demme
1980. Rajska vrata Nate Champion Michael Cimino
1981. The Dogs of War James "Jamie" Shannon John Irvin
Nebeski novčići Tom Herbert Ross
1983. Ko sam ja ovog puta? Harry Nash Jonathan Demme
Oluja u mozgu dr. Michael Anthony Brace Douglas Trumbull
Mrtva zona Johnny Smith David Cronenberg
1985. Pogled na ubistvo Max Zorin John Glen
1986. Izbliza Brad Whitewood Sr. James Foley
1987. Deadline Don Stevens Nathaniel Gutman
1988. Milagro Kyril Montana Robert Redford
Biloxi Blues nar. Merwin J. Toomey Mike Nichols
Mačak u čizmama Mačak Eugene Marner
Homeboy Wesley Pendergass Michael Seresin
1989. Zajedništvo Whitley Strieber Philippe Mora
1990. Kralj New Yorka Frank White Abel Ferrara
Utjeha u naručju neznanaca Robert Paul Schrader
1991. Sarah, Plain and Tall Jacob Witting Glenn Jordan
McBain Bobby McBain James Glickenhaus
1992. Ljubavnica Warren Zell Barry Primus
Batman: Povratak Max Shreck Tim Burton
Dan oprosta Pasco Meisner Alexandre Arcady
Sveameričko ubistvo P. J. Decker Anson Williams
1993. Prevara Jack Shanks John Flynn
Skylark Jacob Witting Glenn Jordan
Prava romansa Vincenzo Coccotti Tony Scott
Wayneov svijet 2 Robert C. "Bobby" Cahn Stephen Surjik
1994. Poslovna afera Vanni Corso Charlotte Brandstrom
Pakleni šund kapetan Koons Quentin Tarantino
1995. Pravi trenutak gdin Smith John Badham
Proročanstvo Gabrijel Gregory Widen
Ovisnost Peina Abel Ferrara
Čekajući smrt u Denveru čovjek s planom Gary Fleder
Traži i uništi Kim Ulander David Salle
Wild Side Bruno Buckingham Donald Cammell
1996 Posljednji preživjeli Hickey Walter Hill
Celuloid Rod Geiger Carlo Lizzani
Basquiat voditej intervjua Julian Schnabel
Pogreb Raimundo Tempio Abel Ferrara
1997. Suvišni prtljag Raymond "Ray" Perkins Marco Brambilla
Poker kraljeva Carlo Bartolucci/Charlie Barret Peter O'Fallon
Mišolovka Caeser, istrebljivač Gore Verbinski
Dodir Bill Hill Paul Schrader
1998. Proročanstvo 2 Gabrijel Greg Spence
Illuminata Umberto Bevalaqua John Turturro
Hotel sudbine Fox Abel Ferrara
Trance Uncle Bill Ferriter Michael Almereyda
Mravi puk. Cutter (glas) Eric Darnell
1999. Sanjiva dolina hesenski konjanik Tim Burton
Mafijaški sin Max Lyndon Chubbuck
Sarah, Plain and Tall: Winter's End Jacob Witting Glenn Jordan
Osveta James Houston Nicholas Meyer
Ljubav iz snova Calvin Webber Hugh Wilson
2000. Proročanstvo 3: Uspon Gabrijel Patrick Lussier
Posljednja pljačka Victor "Vic" Kelly Myles Connell
2001. Joe Dirt Gert B. "Clem" Frobe/
Anthony Benandetti
Dennie Gordon
Izgubljena moć Alessandro Cagliostro Charles Shyer
Ljubimica Amerike Hal Weidmann Joe Roth
Scotland, Pa. por. McDuff Billy Morrissette
Popcorn Shrimp scenarist, režiser Christopher Walken
Jungle Juice Roy Tony Vitale
2002. Uhvati me ako možeš Frank William Abagnale Sr. Steven Spielberg
Parcela s pogledom Frank Featherbed Nick Hurran
Problemi s motorom Rusty (glas) Brad Barnes
Prevaranti, lopovi i ubice ujak Mike Flynn Mars Callahan
Julije Cezar Katon Mlađi Uli Edel
The Country Bears Reed Thimple Peter Hastings
2003. Kengur Jack Salvatore "Sal" Maggio David McNally
Dobrodošli u džunglu Cornelius Hatcher Peter Berg
Gigli det. Stanley Jacobellis Martin Brest
2004. Najbolji neprijatelji J-Man Barry Levinson
Stepfordske supruge Mike Wellington Frank Oz
Kriva ogledala Turner Lair Jordan Roberts
Tjelesna straža Paul Rayburn Tony Scott
2005. Lovci na djeveruše William Cleary David Dobkin
Domino Mark Heiss Tony Scott
Ljubav i cigarete rođak Bo John Turturro
2006. Klik - za savršen život Morty Frank Coraci
Slučajni predsjednik Jack Menkan Barry Levinson
Fade to Black Brewster Oliver Parker
2007. Lak za kosu Wilbur Turnblad Adam Shankman
Vatrene loptice Feng Robert Ben Garant
2008. Zov zla: Gavran gavran (glas) Richard Driscoll
Five Dollars a Day Nat Parker Nigel Cole
2009. Stara ekipa, novi plan Bill Peter Hewitt
2010. Ubij Irca Shondor Birns Jonathan Hensleigh
Lak za kosu 2: Bijeli karmin Wilbur Turnblad Adam Shankman

Televizijski nastupi[uredi | uredi izvor]

Godina Emisija Uloga
1953. The Wonderful John Acton

[1]

Kevin Acton
1954. The Motorola Television Hour:
The Muldoon Matter

[2]

1954. You Are There British Lt. Sorry
1954. The Guiding Light Michael "Mike" Bauer #1
1963. Naked City

[3]

Chris Johannis
1970. Hawaii Five-O Walt Kramer
1977. Kojak Ben Wiley
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: