Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa BAFTA)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) (engl:The British Academy of Film and Television Arts), jeste britanska organizacija koja jednom godišnje dodjeljuje nagrade filmovima, televiziji i interaktivnim medijima.

Uvod[uredi | uredi izvor]

BAFTA je osnovana 1947. kao "Britanska filmska akademija" od slavnih filmskih umjetnika, među kojima su bili David Lean, Carol Reed, Charles Laughton i drugi. Njen cilj je bio ojačati filmsku industriju koja je oslabila nakon 2. svjetskog rata. 1958. akademija se spojila sa organizacijom "The Guild of Television Producers and Directors" da bi konačno postala BAFTA 1976.

Njen glavni ured je u Piccadilly u Londonu, a kipovi imaju oblik maske po uzoru na pozorište. Članovi mogu postati oni radnici koji su bili barem 4 godine zaposleni u industriji filma, televizije ili interaktivnih medija te koji su preporučeni od drugih članova. 2004. BAFTA je brojala oko 4.000 članova. Ukupno se dodjeljuje u 19 kategorija. Mjesto održavanja je u Odeon kinu u Londonu te se redovno uživo prenosi od BBC-a.

Prezentacije[uredi | uredi izvor]

Dodjele BAFTA-e za film se od 2000. održava u Odeon cinema na Leicester trgu. Svečanost se prije održavala u aprilu ili maju, no od 2002. se održava u februaru kako bi preduhitrila cereminiju dodjele Oscara.

Dodjela BAFTA-a za televiziju, se održava u aprilu ili maju, u odvojenoj svečanosti od BAFTA-e za film. BAFTA za dječji program osnovan je 1995. i održava se u novembru, dok se nagrade za interaktivne medije osnovane 1998.

BAFTA je s vremenom stekla visoku reputaciju.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Film[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Filmske nagrade BAFTA

Nagrada Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti za film dodjeljuje se od 1948. godine međunarodnim i britanskim filmovima i filmskim stvaraocima, koji su prikazani u prošloj godini u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nagrada važi za, pored Oskara, za najveću britansku filmsku nagradu. Dodjeluje se svake godine u februaru u Londonu, a pokrovitelj nagrade je telekomunikacioni koncern Orange. Između ostalih dodjeljuju se narade za najbolji film, najboljeg glavnog glumca u muškoj i ženskoj kategoriji, kao i svim ostalim sekcijama filmskog stvaralaštva.

Televizija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Dječiji programi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Televizijski radnici[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Video igre[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Ostale nagrade[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]