Jack Lemmon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jack Lemmon

Jack Lemmon (Boston, 8. februar 1925 - Los Angeles, 27. juni 2001), pravo ime John Uhler Lemmon III, bio je američki filmski glumac i muzičar.

Blistavu karijeru Lemmon je započeo 1950-ih, a prvog Oscara za sporednu ulogu u filmu Gospodin Roberts dobio je 1955. godine. Drugi Oscar, ovaj put za glavnu mušku ulogu, pripao mu je 1973. za film Spasite tigra, a tokom svoje glumačke karijere za Oscara je nominiran 8 puta.

Ovaj je glumac harvardskog obrazovanja cijelo svoje boležljivo djetinjstvo, tokom kojeg je imao 13 operacija, sanjao da će postati glumac.

Posljednju ulogu ostvario je u TV-filmu Utorkom s Morriejem (1999), za koju je osvojio i nagradu Emmy. Dobitnik je i nagrade Američkog filmskog instituta za životno djelo.

Filmografija (izbor)[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]