Adrien Brody

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Adrien Brody
Brody 2023.
Rođenje (1973-04-14) 14. april 1973 (50 godina)

Adrien Nicholas Brody (rođen 14. aprila 1973) je američki glumac. Dobitnik je Oscara za najboljeg glumca za ulogu Wladyslawa Szpilmana u filmu Pijanist.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Woodhavenu, Queensu, New York Cityju, u naselju blizu Jamaice, Queens. Otac mu je penzionisani profesor historije, Elliot Brody, a majka fotoreporterka Sylvia Plachy. Brodijev otac je Jevrej, kao i njegova majka, koja je rođena u Mađarskoj a odgajana kao katolkinja, iako je Brodijeva majčina majka bila također Jevrejka. Brody je pohađao njujoršku srednju školu muzike, umjetnosti i izvođenja umjetnosti "Fiorello H.LaGuardia" (svojevremenom inspiracijom za televiziju Slava). Njegovi roditelji su ga uključili u časove glume da bi ga udaljili od opasne djece s kojom se družio.

Godine 1992, Brody je bio ozbiljno povrijeđen u nesreći gdje je, sa svojim motorom, preletio preko auta i udario u trotoar. Trebalo mu je nekoliko mjeseci da se oporavi. Više puta je lomio nos, radeći naporne scene bez kaskadera.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Brody je ušao u svijet zvijezda glumeći u filmovima Ljeto kad je ubijao Sam Spikea Leea i Tanka crvena linija Terrencea Malickova. Najveće priznanje je dobio glumeći glavnu ulogu u filmu Romana Polanskog Pijanist (2002). Ova uloga mu je donijela nagradu Akademije za najboljeg glumca, čime je postao i najmlađi dobitnik Oscara ikad. Da bi se pripremio za ovu ulogu, Brody se povukao u osamu mjesecima, prodao stan, auto, mobitel, naučio svirati Chopena na klaviru, i izgubio 13 kg. Stres snimanja je također doprinio prekidu s njegovom dugogodišnjom djevojkom. Tokom njegove karijere, Brody je bio upoređivan sa Marlonom Brandom i Al Pacinom zbog svog jedinstvenog izgleda i načina glume. Također je poznat po iznenadnom poljupcu Halle Berry nakon proglašenja njega kao najboljeg glumca, i kao modela modne kuće Ermenegildo Zegna.

Brody se pojavljivao na Saturday Night Live, 10. maja 2003, što je bio njegov prvi nastup na TV-u, ali je bio izbačen iz emisije nakon što je improvizovao najavu muzičara Seana Paula (producent emisije, Lorne Michaels je poznat po svojoj netrpeljivosti i mržnji prema mijenjaju scenarija). Druga pojavljivanja na TV-u uključuju NBC-jev The Today Show i MTV-jev Punk'd. Nakon Pijanista, Brody je glumio tri različite uloge u tri veoma različita filma. Glumio je Noaha Percyja, mentalno poremećenog mladića u filmu The Village, redatelja M. Nighta Shyamalana, zatim ratnog veterana Jack Starksa u The Jacket, i napokon pisca Jacka Driscolla u filmu King Kong Petera Jacksona. Također se pojavljivao i u reklami za dijetalnu Coca-Colu.

Pojavljivao se i u spotu Tori Amos za pjesmu "A Sorta Fairytale", čovjeka koji je ustvari, samo glava i ruka, i koji sreće Amos kao ženu koja je ustvari samo glava i noga. Oboje moraju postati cijeli, i to je postignuto poljupcem, kao u bajci.

Dana 5. januara 2006. Adrien je potvrdio šuškanja da je bio veoma zainteresovan za ulogu Jokera u filmu Vitez tame. Uprkos tome, režiser Christopher Nolan i Warner Bros. odlučili su ulogu dodijeliti australijancu Heathu Ledgeru.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]