Alain Delon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alain Delon
Alain Delon in Lost Command 2.jpg
Alain Delon u filmu Lost Command (1966)
Rođenje (1935-11-08) 8. novembar 1935 (84 god.)
Sceaux, Pariz
Zanimanje Glumac
Godine aktivnosti 1957–2012
Supružnik/ci Nathalie Barthélemy (1964-1968)
Veb-sajt www.alaindelon.ch

Alain Delon (Sceaux kod Pariza, 8. novembra 1935.), francuski glumac

Pojavivši se na filmu 1957., ubrzo se dokazuje kao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu Delon tumači u kriminalističkom filmu „U zenitu sunca“, a svjetsku slavu stiče 1960. ulogom u filmu „Rocco i njegova braća“. Nedugo zatim, glumi ali ne baš uspješno, i u Hollywoodu. Potkraj 1968. u središtu je velikog skandala oko ubistva njegova tjelohranitelja, kada priznaje veze s podzemljem, ali je ipak bio oslobođen krivnje. Afera nije naudila njegovoj karijeri, čak su uloge u kriminalističkim filmovima, u kojima je otada sve češće igrao, imale za publiku pečat vjerodostojnosti i time veće zanimljivosti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]