Idi na sadržaj

Philip Seymour Hoffman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman
Rođenje3. juli 1967.
Fairport, New York
Smrt2. februar 2014.
New York City
Godine rada1991–2014.
Važnije ulogeTruman Capote, otac Brendan Flynn, Lancaster Dodd, Jon Savage, Gust Avrakotos, Paul Zara
Važniji filmovi i/ili serijeCapote
Gospodar
Sumnja
Martovske ide
Rat Charlieja Wilsona
Oskari
Zlatni globusi
2005. Capote
BAFTA nagrade
2005. Capote

Philip Seymour Hoffman, (rođen 23. jula 1967. - umro 2. februara 2014.) bio je američki filmski, pozorišni glumac i režiser. Iako je bio nominiran tri puta u kategoriji Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu za filmove Rat Charlieja Wilsona, Sumnja i Gospodar, njegov jedini osvojeni Oscar je bio za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu Capote (2005). Hoffmanov uspon tokom 1990-ih poklopio se s pojavom novog vala američkih filmaša, i njegov svestran, nepredvidljiv talent je postao sastavni dio jednih od najoriginalnijih američkih kino produkcija u proteklih 20 godina. On je također bio vrstan pozorišni glumac i režiser a kao značajno dostignuće ističe se brodvejska predstava iz 2000. sa Samom Shepardom True West, u kojoj su se on i njegova ko-zvijezda John C Reilly naizmjenično pojavljivali. On je također bio suosnivač Labirinta, neprofitnog pozorišta. Debitirao je kao filmski režiser 2010. sa adaptacijom pozorišnog komada Boba Glaudinija Jack Goes Boating, u kojoj je nastupio i u glavnoj ulozi. Za svoju ulogu u filmu Gospodar, Hoffman i njegova ko-zvijezda Joaquin Phoenix podijelili su nagradu za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Veneciji.

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Hoffman je rođen u Fairportu, država New York. Njegov otac Gordon Stowell Hoffman, bio je izvršni direktor kompanije Xerox, a njegova majka, Marilyn O'Connor, radila je kao aktivistica za građanska prava, pravnica i sudija suda za porodična pitanja. Njegovi roditelji su se razveli kada je Hoffmanu bilo devet godina, pa su on i njegove dvije sestre i jedan brat ostali sa njihovom majkom. Iako je njegov početni interes bio vezan za sport, ozljeda vrata ga je spriječila u ambicijama hrvačkog sporta i on se pridružio glumačkoj grupi na ohrabrenje njegove majke. Proveo je ljeto u pozorišnoj školi Circle in the Square i studirao dramu na New York University Tisch School of the Arts. Diplomirao je 1989, ali odlazi na rehabilitaciju u borbi protiv alkoholizma i ovisnosti od droga, uoči samog početka njegove profesionalne glumačke karijere. Posljednji put je bio na rehabilitaciji u maju 2013. godine.

Filmska karijera[uredi | uredi izvor]

Prva prilika da se dokaže kao glumac pružila mu se za ulogu u Al Pacinovom filmu Miris žene (1992), za koji je Hoffman imao audiciju pet puta. Privukao je pažnju Paula Thomasa Andersona, koji ga je ubacio da glumi kockara u filmu Hard Eight (1996). Sa istim režiserom je uradio film Boogie Nights što je bilo posebno značajno za cementiranje saradnje Hoffmana sa piscem-režiserom Andersonom. To je bilo Hoffmanovo najveće i najplodonosnije partnerstvo, u rasponu u svih osim jednog od šest Andersonovih filmova. Vrlo brzo se pročulo da je Hoffman bio glumac koji može donijeti boju i vitalnost bilo kojem filmu. On je bio jedan od članova ekipe lovaca na tornado u filmu Twister (1996), u produkciji Stevena Spielberga. U samo nekoliko scena on je portretirao zreli, odvratni život ulizivačkog funkcionera u filmu braće Coen Veliki Lebowski.

Odjednom Hoffman je bio svuda. Njegovo ime na popisu glumaca filma postalo je pouzdan pokazatelj da, kako god loš bio film, u najmanju ruku pojaviće se njegova ekscentrična ili abrazivna komponenta, što je bio slučaj sa filmom Patch Adams (1999). Imao je filmski kameo kao muzički novinar Lester Bangs u filmu Almost Famous (2000). 2002. je odigrao izgubljenog udovca u Love Liza, koji je napisao njegov brat Gordy, i zatim iste godine portretira nježnog nastavnika koji pobuđuje pažnju studenta u jednom od filmova Spikea Lee-a 25th Hour. U filmu Hladna planina, imao je malu ulogu kao ozloglašeni svećenik tokom Američkog građanskog rata; bio je to Hoffmanov drugi film sa britanskim režiserom Anthonyjem Minghellom (nakon filma Talentovani gospodin Ripley), dok mu je komedija Bena Stillera Along Came Polly (2004) obezbijedila kratki izlet u široki svijet velikih žurki.

Njegov uspjeh sa filmom Capote utro mu je put ka većim i više nijansiranim ulogama, kao što je uloga negativca u filmu Nemoguća misija 3. Imao je upečatljivu ulogu 2007. kao dirljivi i zabavni jedan od braće i sestara koji se brinu za roditelja s demencijom u filmu The Savages, te robusnog ciničnog agenta CIA u filmu Rat Charlieja Wilsona. Najbolje od svega je bila njegova bestijalna uloga kao poslušni maloumnik koji nagovori svog brata da mu se pridruži u pljački draguljarnice svojih roditelja u Sidney Lumetovom čudnom, melanholičnom trileru Dok vrag ne sazna da si mrtav.

U adaptaciji brodvejskog hita Sumnja, igrao je svećenika koji možda jeste a možda i nije zlostavljao ministranta. Jedno od visokih dostignuća, je njegov nastup u filmu Synecdoche, New York (2008), koji je napisao i režirao Charlie Kaufman. Dominirajući filmom, Hoffman igra pozorišnog režisera koji koristi stipendiju MacArthur za montiranje detaljne verzije sopstvenog života. Kao blistavi američki D.J., donio je malo ozbiljnosti Richard Curtisovoj neuspješnoj komediji Brod koji se potresao. Zatim je glumio s Georgeom Clooneyjem u političkom trileru Martovske ide i s Bradom Pittom u hvaljenoj sportskoj drami Moneyball, oba filma snimljena 2011. Pojavljuje se kao muzičar sa bračnim problemima u filmu iz 2012. A Late Quartet. Nakon što se pojavio u drugom filmu serija Hunger Games, Catching Fire (2013), on je prešao na treći i četvrti dio, Mockingjay prvi i drugio dio; tvrdi se da je gotovo završio sve scene prije njegove smrti.

Preminuo je 2. februara 2014. od predoziranja mješavinom heroina, kokaina, amfetamina i benzodiazepina.[1][2]

Reference[uredi | uredi izvor]