Hrvanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hrvanje grčko-rimskim stilom

Hrvanje je borilačka vještina. U pitanju je borba dvaju protivnika čiji je cilj savladati protivnika koristeći različite zahvate, ali su pri tome zabranjeni udarci bilo koje vrste. Hrvanje je jedan od najstarijih sportova, prakticiran još u doba stare Grčke, a u programu je modernih Olimpijskih igara od prvih dana do danas.

Stilovi i varijante[uredi | uredi izvor]

Kao tradicionalni sport hrvanje se razvilo u velikom broju stilova i pravila, od sumo hrvanja, džuda do različitih varijanti slobodnih stilova. Često se koristi u vojničkom treningu tzv. borbe prsa u prsa. Svim tim stilovima zajedničko je da je zabranjeno udaranje protivnika rukama, nogama, laktovima ili glavom, kao i nesportski potezi kao što su grebanje, ugrizi, zahvati prema genitalijama i sl. Razlika između pojedinih stilova leži u načinu trajanja borbe (broj i trajanje perioda), bodovanju pojedinih zahvata, spisku dozvoljenih zahvata i sl.

Discipline hrvanja u olimpijskom programu[uredi | uredi izvor]

Danas su poznata dva prihvaćena stila borbe u hrvanju: slobodni stil te grčko-rimski. Osnovna razlika između njih je da je u grčko-rimskom dozvoljeno hvatanje protivnika isključivo iznad pojasa, dok su u slobodnom dozvoljeni zahvati po cijelom tijelu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]