Olimpijski sport

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Takmičenje u streličarstvu održano tokom Olimpijskih igara 2004. u Atini. Izostavljeno iz olimpijskog programa nakon igara 1920. u Antwerpu, ponovno je vraćeno 1972.

Olimpijski sportovi su sportovi u kojima se sportisti takmiče na ljetnim i zimskim olimpijskim igrama. Ljetne olimpijske igre 2012. su uključivale 26 sportova, a za Olimpijske igre 2016. su dodana još dva. Zimska olimpijske igre 2014. su uključivale sedam sportova.[1] Broj i vrste takmičenja se mogu djelimično razlikovati od jednih olimpijskih igara, do drugih. Svaki olimpijski sport je predstavljen međunarodnim upravljačkim tijelom, to jest međunarodnom federacijom (IF).[2] Međunarodni olimpijski komitet (MOK) uspostavlja hijerarhiju sportova, disciplina, i događaja.[2] U skldu sa ovom hijerarhijom, olimpijski sportovi mogu biti podijeljeni na višestruke discipline, koje često mogu pretpostavljene kao različiti sportovi. Primjeri uključuju plivanje i vaterpolo (discipline vodenih sportova, koje zastupa Svjetska plivačka federacija),[3] ili umjetničko klizanje i brzo klizanje (discipline klizanja, koje predstavlja Međunarodna klizačka unija).[4] Sukcesivno, discipline mogu biti dalje podijeljene u takmičenja za koja se zapravo dodjeljuju medalje.[2] Sport ili disciplina su uključeni u olimpijski program ako MOK odredi da su zastupljeni širom svijeta, to jest, da je broj zemalja u kojima postoje takmičenja iz tih sportova pokazatelj učestalosti prakse tog sporta. 

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Olympic Sports". International Olympic Committee. Pristupljeno 2010-03-13. 
  2. ^ a b c "Olympic Sports, Disciplines & Events". HickokSports.com. 2005-02-04. Arhivirano s originala, 18 April 2007. Pristupljeno 2007-03-18.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć)
  3. ^ "Aquatics". Sports. International Olympic Committee. Pristupljeno 2007-04-06. 
  4. ^ "Skating". Sports. International Olympic Committee. Pristupljeno 2007-04-06. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]