Vaterpolo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vaterpolo je ekipni sport u kojem učestvuju dvije ekipe sa po sedam članova (jedan od njih je golman). Uz nogomet, najstariji je timski sport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara.

Pravila[uredi | uredi izvor]

Cilj igre je postići više pogodaka. Na početku svake četvrtine po jedan igrač svake ekipe pliva prema sredini igrališta na kojemu je lopta, a momčad čiji igrač prvi dopliva do lopte prva kreće u napad. Utakmica se igra u četiri četvrtine, čija dužina je 7, 8 ili 9 minuta (zavisno o pravilima organizatora takmičenja).

Najuspješnije države[uredi | uredi izvor]

Srbija-Grčka, Svjetska vaterpolo liga, Genova, 16. 6. 2008.

Države u kojima je jak reprezentativni vaterpolo su: Crna Gora, Mađarska, Rusija, Srbija, Italija, Grčka, Njemačka, Španija, SAD, Australija, Hrvatska, ali i Slovačka i Francuska drže priključak s njima.

Najviše uspjeha na kontinentalnim (Evropskim prvenstvima) i svjetskim prvenstvima imale su Mađarska, SSSR, SFRJ, Italija i Španija.

U međunarodnim klupskim takmičenjima, najviše uspjeha imale su hrvatske ekipe (ističu se Mladost Zagreb, Jug Dubrovnik i Jadran Split), zatim momčadi iz Italije (ističu se Posillipo Napulj, Pro Recco i Pescara), Mađarske (ističu se Honved, Vasas, BVSC i Ujpest Torna), Srbije (ističe se Partizan Beograd), Rusije, Njemačke (ističe se Spandau Berlin), Španske (ističe se Barcelona), a u 21. vijeku i klubovi iz Grčke postižu uspjehe. Trenutno u Jadranskoj vaterpolo ligi dominira Jadran CKB iz Herceg Novog (Crna Gora)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]