Umjetničko klizanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Umjetničko klizanje je sport u kojem takmičar ili više njih mora kližući na ledu izvesti okrete, skokove i druge elemente demonstrirajući spretnost i eleganciju, često uz pratnju muzike.

Kao sport, umjetničko klizanje potječe još iz 19-tog vijeka. Krovna organizacija koja upravlja ovim sportom, propisuje pravila i organizira međunarodna natjecanja je Međunarodna klizačka federacija, ili kraće ISU (od eng. naziva International Skating Union), koja je osnovana 1892. godine.

Discipline umjetničkog klizanja[uredi | uredi izvor]

Plesni par za vrijeme nastupa

Osnovne discipline umjetničkog klizanja su:

  • pojedinačno (žene i muškarci)
  • sportski parovi
  • plesni parovi

Ove četiri discipline su i u standardnom programu Zimskih olimpijskih igara. Osim tih disciplina, često se izvode natjecanja i u sinhroniziranom klizanju, u kojem se takmiče od 12 do 20 takmičara.

Takmičenja[uredi | uredi izvor]

Najcjenjenije takmičenje u umjetničkom klizanju su Zimske olimpijske igre. Uz njih se održavaju i Svjetska prvenstva, a zbog velikog broja kvalitetnih takmičara kvalitetna su i Evropska prvenstva. Tradicionalno uspješne nacije u umjetničkom klizanju su Rusija i SAD, iako je kvalitetno umjetničko klizanje rašireno i izvan te dvije države.

Suđenje je često najkontroverzniji dio ovog sporta, jer suci imaju težak zadatak ocijeniti osim tehničkog i umjetnički dojam nečijeg nastupa što se rijetko može potpuno objektivno valorizirati. Nakon skandala na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine pravila suđenja su drastično izmjenjena da bi se postigla veća objektivnost i onemogućilo pristrano suđenje.

Revije na ledu[uredi | uredi izvor]

Mnogi natjecatelji u ovom sportu nakon sportske karijere posvete se nastupima u revijama na ledu, u kojima se često koriste brojni elementi i figure iz sportskog programa umjetničkog klizanja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]