Olimpijske igre 1972.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
XX Olimpijske igre – München 1972.
1972 munich.jpg
Grad domaćin München, Njemačka
Br. država 121
Br. sportista 7123
Br. sportova 23
Br. takmičenja 195
Otvaranje igara 26. august 1972.
Zatvaranje igara 11. septembar 1972.

XX Olimpijske igre održane su 1972. u Münchenu, u Njemačkoj. MOK je odabrao München za domaćina u konkurenciji ostalih gradova kandidata među kojima su bili Detroit, Madrid i Montréal. Bile su to druge igre u historiji održane u Njemačkoj, nakon Igara u Berlinu 1936. godine. U želji da se Njemačka svijetu predstavi kao demokratska, moderna država, puna optimizma, domaćin je za slogan Igara odabrao službeni moto "the Happy Games" (na engleskom jeziku "sretne igre"), za logo su odabrali simbolizirano plavo sunce, a po prvi puta su Igre dobile i službenu maskotu, psića nazvanog "Waldi".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Olimpijske igre 1972. koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.