Olimpijske igre 1968.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Olimpijske igre 1968.
1968 Meksiko.gif
Grad domaćin Mexico City, Meksiko
Br. država 172
Br. sportova 20
Br. takmičenja 172
Otvaranje igara 12. oktobar 1968.
Zatvaranje igara 27. oktobar 1968.

XIX. Olimpijske igre su održane 1968. godine u Mexico City-u u državi Meksiko. MOK se odlučio za taj grad kao domaćina Igara u konkurenciji gradova kandidata među kojima su bili: Detroit, Buenos Aires i Lyon. Neposredno prije Igara izbili su u Mexico City-u studentski nemiri, u kojima su nezadovoljni meksički studenti pokušali iskoristiti Igre da bi skrenuli pažnju na svoje probleme. Nemiri su krvavo ugušeni, po nekim izvorima sa par stotina mrtvih studenata nakon sukoba s vojnom policijom. Stoga su Igre započele u vrlo mučnoj atmosferi, iako su se meksičke vlasti trudile incident zataškati pred očima međunarodne javnosti.

Na otvaranju Igara je po prvi puta čast paljenja Olimpijskog plamena bila dodijeljena jednoj ženi, a bila je to meksička atletičarka Norma Enriqueta Basilio de Sotelo.


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Olimpijske igre 1968. koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.