Zimske olimpijske igre 1988.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
XV Zimske olimpijske igre – Calgary 1988.
1988 Winter Olympics logo.svg
Grad domaćinCalgary, Alberta, Kanada
Br. država57
Br. sportista1423
Br. sportova6
Br. takmičenja46
Otvaranje igara13. februar 1988.
Zatvaranje igara28. februar 1988.

XV Zimske olimpijske igre održane su 1988. u Calgaryju, u kanadskoj provinciji Alberta. Taj je grad već ranije bio kandidat, i to za ZOI 1964. i ZOI 1968. ali je ulogu organizatora dobio tek iz trećeg pokušaja, u konkurenciji švedskog Faluna i italijanskog Cortine d'Ampezzo.

Nakon finansijskog kraha Olimpijskih igara u Montréalu 1976. Kanađani su morali dobro osmisliti načine finansiranja Igara, da se ne bi ponovio neuspjeh. Calgaryju je to vrlo dobro uspjelo, jer ne samo da su igre završile sa znatnim profitom već su i taj mali grad uveliko modernizirale i ubrzale privredni razvoj.

U takmičarskom programu istaknuli su se sljedeći pojedinci i događaji:

  • Italijanski skijaš Alberto Tomba osvojio je zlata u slalomu i veleslalomu na svom prvom nastupu na ZOI.
  • Matti Nykänen osvojio je tri zlatne medalje.
  • U brzom klizanju istaknula se Yvonne van Gennip iz Holandije s osvojena tri zlata.
  • Christa Rothenburger iz Istočne Njemačke postala je prvi (ali i zadnji) sportista uopće da osvoji medalje i na zimskim i na ljetnim Olimpijskim igrama iste godine. Ona je na ovim Igrama osvojila zlato na 1000 m u brzom klizanju, da bi kasnije te godine osvojila srebro u biciklizmu na Igrama u Seoulu. Budući da se ljetne i zimske Olimpijske igre više ne održavaju u istoj godini, ovakav poduhvat više nije moguće ponoviti.
  • U umjetničkom klizanju pobijedila je Katarina Witt, odbranivši tako naslov osvojen četiri godine ranije na Igrama u Sarajevu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Zimske olimpijske igre 1988. koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.