Olimpijske igre 1896.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Olimpijske igre 1896.
Grad domaćinAtina, Grčka
Br. država14
Br. sportista241
Br. sportova9
Br. takmičenja43
Otvaranje igara6. april 1896.
Zatvaranje igara15. april 1896.

Olimpijske igre 1896. (grčki: Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1896, trans. Therinoí Olympiakoí Agónes 1896) bile su prve međunarodne olimpijske igre održane u novom vijeku. U organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), kojeg je osnovao francuski aristokrat Pierre de Coubertin, održane su u glavnom gradu Grčke, Atini od 6. do 15. aprila 1896.[1]

Četrnaest nacija (prema MOO-u, iako broj podliježe tumačenju) i 241 sportaš (svi muškarci; ovaj broj je također sporan) sudjelovali su na igrama.[1][2] Svi učesnici bili su Evropljani ili su živjeli u Evropi, s izuzetkom tima Sjedinjenih Država. Više od 65% sportaša koji su se natjecali bili su Grci. Pobjednici su dobili srebrnu medalju, dok su drugoplasirani dobili bakrenu medalju. Deset od 14 zemalja učesnica osvojilo je medalje. Sjedinjene Države osvojile su najviše zlatnih medalja, 11, dok je Grčka osvojila 47, najviše medalja ukupno. Vrhunac za Grke bila je pobjeda u maratonu njihovog sunarodnjaka Spyridona Louisa. Najuspješniji natjecatelj bio je njemački hrvač i gimnastičar Carl Schuhmann s četiri pobjede.

Atina je jednoglasno izabrana za organizaciju inauguracijskih modernih igara tokom kongresa koji je organizirao Coubertin u Parizu 23. juna 1894, tokom kojeg je osnovan i MOK, jer je Grčka bila rodno mjesto antičkih olimpijskih igara. Glavno mjesto događanja bio je stadion Panathinaiko, gdje su se odvijala takmičenja u atletici i hrvanju; druga mjesta održavanja su bila Velodrom Neo Phaliron za biciklizam i Zappeion za mačevanje. Ceremonija otvaranja održana je na stadionu Panathinaiko 6. aprila, tokom kojeg je većina sportaša koji su se natjecali bila poredana na terenu i grupirana po naciji. Nakon govora predsjednika organizacijskog odbora, prijestolonasljednika Konstantina, njegov otac svečano je otvorio Igre. Potom je devet grupa i 150 zborskih pjevača izvelo olimpijsku himnu koju je skladao Spyridon Samaras na riječi pjesnika Kostisa Palamasa.[3]

Olimpijske igre 1896. smatrane su velikim uspjehom. Igre su imale najveće međunarodno sudjelovanje od svih sportskih događaja do tog datuma. Stadion Panathinaiko bio je preplavljen najvećom publikom koja je ikada gledala neki sportski događaj. Nakon Igara, nekoliko istaknutih osoba, uključujući grčkog kralja Georgea i neke od američkih natjecatelja u Ateni, uputilo je peticiju Coubertinu i MOO-u da se sve sljedeće Igre održe u Ateni. Međutim, Olimpijske igre 1900. već su bile planirane za Pariz i zbog toga se Igre nisu vratile u Grčku sve do 2004, 108 godina kasnije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "First modern Olympic Games". HISTORY (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 4. 2021.
  2. ^ "Athens 1896 Summer Olympics". International Olympic Committee. Pristupljeno 6. 4. 2021.
  3. ^ "What are the Olympic Hymn lyrics, and who composed the 1896 choral cantata?". Classic FM (jezik: engleski). Pristupljeno 30. 10. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Prethodno
Antičke Olimpijske igre
Ljetne Olimpijske igre
Atina

I olimpijske igre (1896)
Poslije 
Pariz


Nedovršeni članak Olimpijske igre 1896. koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.