Maraton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Atletika
Maraton
USMC Marathon.jpg
Maratonska utrka u Washingtonu.
Muški rekord(i)
Svjetski Kenija Dennis Kipruto Kimetto 2:02:57 (28. septembar 2014)
Ženski rekord(i)
Svjetski Ujedinjeno Kraljevstvo Paula Radcliffe 2:15:24.6 (13. april 2003)

Maraton je najduža trkačka atletska disciplina. Maratonska utrka se standardno izvodi na dionici od 42,195 km. Općenito se maraton smatra najtežom atletskom disciplinom ali i jednom od najtežih sportskih disciplina uopće.

Start i cilj maratonske utrke su na sportskom stadionu na atletskoj stazi, a najveći dio pruge je na ulicama. Zbog različitosti staze za maratonsku disciplinu ne vode se službeni rekordi.

Historija[uredi | uredi izvor]

Naziv maraton potiče iz legende o grčkom vojniku Filipidu. Prema toj legendi nakon pobjede grčke vojske nad perzijskom na Maratonskom polju mladi ratnik Filipid je potrčao za Atinu, udaljenu 40 km, da javi dobre vijesti. Teško je trčao pod punom ratnom spremom, noseći u jednoj ruci štit, a u drugoj koplje. Na kraju je dotrčao u Atenu. Građani, radujte se! Pobijedili smo! To je bilo posljednje što je rekao. Od iscrpljenosti i umora srušio se mrtav.

Godine 1882. Francuz Pierre de Coubertin dao je ideju o obnovi Olimpijskih igara. Četiri godine kasnije u Ateni su se organizovale OI. Tad je Francuz Michel Breal predložio da se u čast Filipida u program OI uvrsti i maraton. Trkači bi se takmičili od Maratonskog polja do Atene. U prvoj maratonskoj trci pobjednik je bio Grk Louis Spiridon.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]