Idi na sadržaj

Skok s motkom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Skakačica s motkom Allison Stokke priprema se za skok

Skok s motkom jest atletska disciplina u kojoj takmičari koriste dugački i savitljivi štap, obično napravljen od fiberglasa ili karbonskih vlakana, kao pomoć pri preskakanju letvice postavljene na određenoj visini. Takmičenja u skokovima s motkom bila su poznata još drevnim Grcima, Krećanima i Keltima. Disciplina je u programu Olimpijskih igara od samog početka, 1896, za muškarce i od 2000. za žene.

Tipično se klasificira kao jedna od četiri glavne skakačke discipline u atletici, uz skok u vis, skok u dalj i troskok. Neobičan je među atletskim disciplinama po tome što mu je potrebna znatna količina specijalizovane opreme da bi se učestvovalo, čak i na osnovnom nivou. Brojni elitni skakači s motkom imali su iskustva u gimnastici, uključujući postavljače svjetskih rekorda Jelenu Isinbajevu i Briana Sternberga, što odražava slične fizičke atribute potrebne za ovaj sport.[1][2] Brzina trčanja može biti najdominantniji faktor. Fizički atributi kao što su brzina, okretnost i snaga neophodni su za efikasno preskakanje, ali tehnička vještina podjednako je važna, ako ne i važniji element. Cilj skoka s motkom jest preskočiti letvicu oslonjenu na dva stuba bez obaranja.

Napomene

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Rosenbaum, Mike. Yelena Isinbayeva: Pole Vault Record-Breaker Arhivirano 6. 9. 2015. na Wayback Machine. About Track and Field; pristupljeno: 25. 1. 2014.
  2. ^ Rudman, Steve (31. 5. 2013). Huskies vault legend Brian Sternberg (1943-13). Sports Press NW; pristupljeno: 25. 1. 2014.