Skok s motkom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Skakačica s motkom Allison Stokke priprema se za skok

Skok s motkom, poznat i kao skakanje s motkom, jeste atletska disciplina u kojoj sportista koristi dugački i savitljivi štap, obično napravljen od fiberglasa ili karbonskih vlakana, kao pomoć pri preskakanju šipke postavljene na određenoj visini. Natjecanja u skokovima s motkom bila su poznata još drevnim Grcima, Krećanima i Keltima. Od Olimpijskih igara 1896. za muškarce i od 2000. za žene, to je punopravni nagrađeni sport.

Tipično se klasificira kao jedan od četiri glavna skakačka događaja u atletici, uz skok u vis, skok u dalj i troskok. Neobičan je među atletskim sportovima po tome što mu je potrebna značajna količina specijalizovane opreme da bi se učestvovalo, čak i na osnovnom nivou. Brojni elitni skakači s motkom imali su iskustva u gimnastici, uključujući rušitelje svjetskih rekorda Jelenu Isinbajevu i Briana Sternberga, što odražava slične fizičke atribute potrebne za ovaj sport.[1][2] Brzina trčanja može biti najdominantniji faktor. Fizički atributi kao što su brzina, okretnost i snaga neophodni su za efikasno preskakanje motki, ali tehnička vještina je podjednako ako ne i važniji element. Cilj skoka s motkom je preskočiti šipku ili prečku oslonjenu na dva stuba (standarda) bez obaranja.

Napomene[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Rosenbaum, Mike. Yelena Isinbayeva: Pole Vault Record-Breaker. About Track and Field. Retrieved on 25 January 2014.
  2. ^ Rudman, Steve (31 May 2013). Huskies vault legend Brian Sternberg (1943-13). Sports Press NW. Retrieved on 2014-01-25.