Meksiko

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Sjedinjene Države Meksika
Estados Unidos Mexicanos
Zastava Meksika Grb Meksika
Zastava Grb
Himna"Mexicanos, al grito de guerra"

Položaj Meksika
Glavni grad Mexico City
Službeni jezik španski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Enrique Peña Nieto
 -  Predsjednik vlade Enrique Peña Nieto
Nezavisnost 16. septembar 1810
Površina
 -  Ukupno 1.972.550 (13.)
 -  Vode (%) 2,5
Stanovništvo
 -  Ukupno 101.879.171 (11.)
 -  Gustoća stanovništva 54,3/km2 
Valuta Meksički pezos
Vremenska zona -6, ljeti -8
Internet domena .mx
Pozivni broj +52

Sjedinjene Države Meksika (španski Estados Unidos Mexicanos) su država koja graniči na sjeveru sa SAD, na jugoistoku sa Gvatemalom i Belizeom, na zapadu je Pacifik a na istoku je Meksički zaliv i Karipsko more. Sa teritorijom od skoro 2 miliona kvadratnih kilometara, Meksiko je peta najveća država Amerike i 13. najveća država na svijetu. S procijenjenim brojem stanovništvom od preko 118 miliona (2013.),[1] Meksiko je jedanaesta najmnogoljudnija država svijeta, najmnogoljudnija zemlja španskog govornog području u svijetu i druga najmnogoljudnija zemlja Latinske Amerike. Meksiko je savezna država koji se sastoji od trideset jedne države i saveznog distrikt koji je ujedno i glavni grad. Meksička privreda je jedna od najvećih svjetskih privreda a između ostalog su deseti najveći proizvođač nafte na svijetu, najveći proizvođač srebra na svijetu te se općenito smatra regionalnom privrednom silom.[2][3][4]

Historija[uredi | uredi izvor]

Hernan Cortes 1519. godine započinje sa osvajanjem Meksika. Od 1521. godine aztečka država je pokorena i započinje kolonijalno razdoblje Meksika, koji je dio Nove Španije. Domoroci su pretvoreni u robove i kmetove. Meksikom su vladali španski potkraljevi, a najveću su moć imali crkva i krupni veleposjednici (latifundija). Kada je Španija u 18. vijeku počela gubiti svjetsku moć u korist Velike Britanije postupno jača pokret za nezavisnost od Španske. Nezavisnost je proglašena 1810. godine, ali je španska vlast ukinuta nakon dugog ratovanja tek 1821. Agustin de Iturbide se proglasio carem Meksika kao Augustin I., ali je već 1823 morao abdicirati. Nakon nezavisnosti, Meksiko je postupno gubio dijelove teritorija. 1836 Teksas je proglasio nezavisnost, koju je Meksiko priznao nakon ratnog poraza. Nakon Američko-meksičkog rata 1846-1848, Meksiko je ostao bez sjevernog dijela Kalifornije i New Mexica. 1863. Francuzi su zauzeli glavni grad Mexico, i uslijedio je gerilski rat protiv njih. Francuzi su se 1866. morali povući zbog pritiska SAD-a. Porfirio Diaz je vladao 1877-1911, uz mali prekid, što je dovelo do novog osiromašenja seljaka i povećanja broja bezemljaša. 1910. je započela Meksička revolucija. Vođa meksičkog seljačkog pokreta za agrarnu reformu u meksičkoj revoluciji (1910. - 1917.) bio je Emiliano Zapata.


Vlada[uredi | uredi izvor]

Ustroj vlasti je višestranačka federalna republika s dva zakonodavna doma.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Meksiko je savezna država tj. federacija koja se sastoji od 31 suverene države (špan. estado) i federalnog distrikta. Federalni distrikt (špan. distrito federal) ne pripada niti jednoj saveznoj državi a ujedno je i glavni grad i sjedište savezne vlade. Svaka država ima svoj ustav, kongres, i sudstvo, a njegovi građani na izborima biraju guvernera na razdoblje od šest godina, kao i svoje predstavnike u jednodomni državni parlament na period od tri godine. Savezne države su dalje podijeljene na općine, najmanje upravno-političke jedinice u državi, kojima upravlja gradonačelnik ili predsjednik općine, a koji je izabran od strane stanovnika općine.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Smješten na jugozapadnom djelu Sjeverne Amerike u obliku nepravilnog trougla, Meksiko se proteže više od 3000 km od sjeverozapada prema jugoistoku. Različite širine od otprilike 2000 km na sjeveru do najmanje 220 km na Tehuantepec kanalu na jugu.

Meksiko graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama na sjeveru i Belize i Guatemalom na jugoistoku. Baja California (Niska Kalifornija) poluostrvo na zapadu dugačako 1250 km tvori Kalifornijski Zaliv. Na istoku se nalazi Meksički Zaliv i Plaža Campeche, koja je formirana drugim meksičkim poluostrvom Yucatanom. Središnji Meksiko je visoki plato, otvoren na sjeveru, s planinskim lancima na istoku i zapadu i okružen s niskom obalom Veličina Meksika je ¼ SAD-a.

Reljef i klima variraju, od pješćanih pustinja na sjeveru do tropskih šuma na jugu. Najveće meksičke rijeke uključuju Río Bravo (Rio Grande) Velika Rijeka na sjeveru i Usumacinta na sjevernim i južnim granicama, zajedno sa Grijalva, Balsas, Pánuco i Yaqui u unutrašnjosti.

Biodiverzitet[uredi | uredi izvor]

Meksiko je jedna od prirodno najraznolikijih država na svijetu. Meksiko nastanjuje oko 10-12 % svih svjetskih vrsta. Meksiko je prvi na svijetu po broju vrsta gmizavaca sa 707 vrsta, drugi je po broju sisara sa 438 vrsta, četvrti po broju vodozemaca sa 290 vrsta i četvrti u flori sa 26000 biljnih vrsta. Meksiko se također smatra drugom zemljom u Svijetu po ekosistemima i četvrtom zemljom što se tiče svih vrsta živih organizama. Oko 2500 vrsta je pod zaštitom meksičkog zakona.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Planinski karakter otežava privredni razvoj zemlje, kao i unutrašnji saobraćaj. Kukuruz je glavna kultura Meksika. Osim kukaruza uzgaju se i druge kulture kao što su je pšenica, grah, soja, pamuk, kahva, povrće itd. Jednu od osnova meksičke privrede predstavlja dobijanje i prerade nafte kao i prirodnog gasa. Krupni naftnoprerađivački kompleks formiran je uz obalu Meksičkog zaliva. Po proizvodji nafte Meksiko zauzima 5. mjesto u svijetu (5 posto ukupne svjetske proizvodnje). Ova zemlja se također nalazi u vrhu među proizvođačima obojenih metala. Dvije trećine prerađivačke industrije dobija se u gradovima Mexico City , Monterej i Gvadalahara.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2010. godine u Meksiku je živjelo 112.336.538 stanovnika,[5] što ga čini najmnogoljudnijom zemljom španskog govornog području u svijetu. U periodu između 2005. i 2010. godine povećanje broja stanovnika je iznosilo 1,70% godišnje. Mekskiko je zemlja mladih ljudi, jer 37% stanovnistva mladje je od 14 godina, a samo 4% starije je od 65 godina. Danasnja meksicka nacija nastala je stoljetnim mijesanjem domicilnih Indiosa i doseljenih Spanaca. Govorni jezik je spanski.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.conapo.gob.mx/es/CONAPO/Proyecciones
  2. ^ James Scott; Matthias vom Hau; David Hulme. "Beyond the BICs: Strategies of influence". The University of Manchester. Pristupljeno April 11, 2012. 
  3. ^ "Ministry of Foreign Affairs of Japan" (PDF). Pristupljeno 2012-05-07. 
  4. ^ "Oxford Analytica". Wayback.archive.org. Arhivirano s originala, 2007-04-24. Pristupljeno 2013-07-17. 
  5. ^ http://wayback.archive.org/web/20050417234656/http://www.todaytranslations.com/index.asp-Q-Page-E-Spanish-Language-History--13053095

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]