Paragvaj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Republika Paragvaj
República del Paraguay
Zastava Paragvaja Grb Paragvaja
Zastava Grb
Himna"Paraguayos, República o Muerte"

Položaj Paragvaja
Službeni jezik španski, guarani
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Horacio Cartes
Nezavisnost 14. maj 1811
Površina
 -  Ukupno 406.752 km2 (59.)
 -  Vode (%) 2,3
Stanovništvo
 -  Ukupno 6.158.000 (101.)
 -  Gustoća stanovništva 15/km2 
Valuta paragvajski guarani
Vremenska zona UTC -4, ljeti UTC -3
Internetska domena .py
Pozivni broj +595

Paragvaj (španski: República del Paraguay), službeno Republika Paragvaj, jest država u centralnom dijelu Južne Amerike. Kontinentalna je država, bez izlaza na more i uz Boliviju je jedina takva južnoamerička država i općenito jedna od dvije takve države izvan Afroevroazije. Najmanja je kontinentalna država Amerike.[1] Graniči sa Argentinom na jugu i jugozapadu, Brazilom na istoku i sjeveroistoku i s Bolivijom na sjeverozapadu.

Leži na obje obale rijeke Paragvaj, koja teče centralnim dijelom države, od sjevera ka jugu. S obzirom na to da leži u centralnom dijelu Južne Amerike, često se naziva Srce Južne Amerike (Corazón de Sudamérica).[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Historija Paragvaja

Prije dolaska Španaca Paragvaj je bio naseljen raznim indijanskim plemenima. Postao je nezavisan od 1811 godine. Od 1864-1870 ratovali su protiv Brazila, Argentine, Urugvaja. Poslije početnih pobjeda rat su izgubili, te je nastalo katastrofalno stanje u državi. Oko 2/3 muškog stanovništva je izgubljeno, nastala je teška socijalna i finansijska situacija. Tadašnji diktator Francisco Solano je mislio ovim ratom stvoriti svjetsku velesilu. I sam je izgubio život u džungli. 1932. Paragvaj je ratovao protiv Bolivije, te je dobio gornju granicu. U unutrašnju situaciju često su se miješale SAD-e.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Geografija Paragvaja

Rijeka Paragvaj dijeli zemlju na dva dijela: na sjeverozapadu je ravni i rijetko naseljeni Gran Chaco, dok je istok reljefno raznolikiji (na jugoistoku se nalazi najviši vrh, Cerro Pero, visok 842 m) i naseljeniji (u njemu živi 95% paragvajskog stanovništva).

Vlada[uredi | uredi izvor]

2012. je Fernando Lugo impičmentom uklonjen sa mjesta predsjednika. Naslijedio ga je Federico Franco.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Paragvajski departmani

Paragvaj se administrativno dijeli na 17 departmana i Distrikt glavnog grada, što predstavlja prvi nivo administrativne podjele. Departmani se dalje dijele na distrikte kojih je ukupno 261.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Paragvaj ima tržišnu privredu s velikim sektorom sive ekonomije zbog tradicionalno nižih cijena nego u susjednom Brazilu i Argentini. Značajan je izvoz poljoprivrednih dobara te električne energije koja se proizvodi u golemoj hidroelektrani Itaipu, najvećoj na svijetu po instaliranoj snazi, koja se nalazi na rijeci Parani na granici s Brazilom, i također velikoj elektrani Yaciretá na granici s Argentinom.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Schenoni, Luis (2017). "Subsystemic Unipolarities?". Strategic Analysis. 41 (1): 74–86. doi:10.1080/09700161.2016.1249179.
  2. ^ "En el corazón de Sudamérica". ABC. Pristupljeno 17. 3. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]