Gran Chaco

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Položaj Gran Chaca na karti Južne Amerike

Gran Chaco je rijetko naseljena, polusušna i vruća visoravan na jugu Južne Amerike, između istočne Bolivije, Paragvaja, sjeverna Argentine i dijela brazilskih saveznih država Mato Grosso i Mato Grosso do Sul. Upravo preko ovih brazilskih država, nizina je povezana s regijom Pantanal. Ponekad se naziva i Chaco ravnica.

Geografske karakteristike[uredi | uredi izvor]

Gran Chaco se prostire na površini od 647.000 km² iako se procjene o površini ove nizine razlikuju od izvora do izvora.

Nalazi se zapadno od rijeke Paragvaj i istočno od Anda. Uglavnom se sastoji od aluvijalne ravnice, podijeljene između Paragvaja, Bolivije i Argentine. Prostire se između 17. i 33. stepena južne geografske širine i 65. i 60. stepena zapadne geografske dužine.

Historijski gledano, Chaco je bio podijeljen na tri glavna dijela: Chaco Austral ili Južni Chaco, južno od rijeke Bermejo i unutar argentinske teritorije, Chaco Central ili Centralni Chaco koji je obuhvatao područje između rijeke Bermejo i rijeke Pilcomayo na sjeveru, (sada dio teritorije Argentine) i Chaco Boreal ili Sjeverni Chaco, sjeverno od rijeke Pilcomayo do brazilskog Pantanala, područja koje se nalazi u Urugvaju i dijelom u Boliviji.

U lokalnom smislu, regija se može podijeliti prema, danas postojećim političkim granicama, na argentinski Chaco, paragvajski Chaco i bolivijski Chaco.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]