Organizacija američkih država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Organizacija američkih država
Organization of American States
Organisation des États américains
Organização dos Estados Americanos
Organización de los Estados Americanos
Zastava Organizacije američkih država
Zastava
Uzrečica"Demokratija za mir, sigurnost i razvoj"
Položaj Organizacije američkih država
Glavno sjedište Washington, D.C.
Službeni jezik
Broj zemalja članica 35
Lideri  
 -  Generalni sekretar Flag of Uruguay.svg Luis Almagro
 -  Pomoćnik Generalnog sekretara Flag of Belize.svg Nestor Mendez
Datum osnivanja 30. april 1948.
Web stranica www.oas.org/en/default.asp

Organizacija američkih država - OAS ili OES je međunarodna, interkontinentalna organizacija koja u svome članstvu opkuplja 35 američkih država. Osnovana je 30. aprila 1948. godine sa ciljem regionalne solidarnosti i saradnje između država članica.

Sjedište organizacije se nalazi u glavnom gradu SAD-a, Washingtonu. Od 26. maja 2015. godine, glavnu funkciju organizacije, funkciju Generalnog sekretara obavlja urugvajac Luis Almagro.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Pojam međunarodne unije u Novom svijetu prvi je predložio Simón Bolívar[2] koji je 1826. godine na Kongresu Paname (koja je još uvijek bila dio Kolumbija), predložio stvaranje lige američkih republika, sa zajedničkom vojskom, međusobnim odbranbenim paktom i svenacionalnom parlamentarnom skupštinom. Sastanku su prisustvovali predstavnici Gran Kolumbije (koja je obuhvatala današnju Kolumbiju, Ekvador, Panamu i Venezuelu), Perua, Bolivije, Ujedinjene provincije Centralne Amerike i Meksika ali je ugovor, svečano nazvan, "Sporazum o uniji, ligi i vječnoj konfederaciji" ratifikovan samo od strane Gran Kolumbije. Bolívarov san se uskoro raspršio građanskim ratom u Gran Kolumbiji, raspadom Provincija Centralne Amerike i pojavom nacionalizma prije nego što je Novi svijet dočekao osnivanje novih nezavisnih američkih republika. Bolívarov san o američkom jedinstvu trebao je da ujedini američke Hispanjolce naspram vanjskih sila kojima su bili izloženi.

Članice[uredi | uredi izvor]

Organizacija trenutno broji 35 članica. Nakon osnivanja, 5. maja 1948. godine, ukupno je bilo 21 članica:

Daljim proširivanjem, u članstvo su primljene Kanada i ostale države Karipskog područja. U nastavku su navedene nove članica sa godinom pristupa organizaciji:

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]