Organizacija američkih država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Organizacija američkih država
Organization of American States
Organisation des États américains
Organização dos Estados Americanos
Organización de los Estados Americanos
Zastava Organizacije američkih država
Zastava
Uzrečica"Demokratija za mir, sigurnost i razvoj"
Položaj Organizacije američkih država
Glavno sjedište Washington, D.C.
Službeni jezik
Broj zemalja članica 35
Lideri  
 -  Generalni sekretar Flag of Uruguay.svg Luis Almagro
 -  Pomoćnik Generalnog sekretara Flag of Belize.svg Nestor Mendez
Datum osnivanja 30. april 1948.
Web stranica www.oas.org/en/default.asp

Organizacija američkih država - OAS ili OES je međunarodna, interkontinentalna organizacija koja u svome članstvu opkuplja 35 američkih država. Osnovana je 30. aprila 1948. godine sa ciljem regionalne solidarnosti i saradnje između država članica.

Sjedište organizacije se nalazi u glavnom gradu SAD-a, Washingtonu. Od 26. maja 2015. godine, glavnu funkciju organizacije, funkciju Generalnog sekretara obavlja urugvajac Luis Almagro.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Pojam međunarodne unije u Novom svijetu prvi je predložio Simón Bolívar[2] koji je 1826. godine na Kongresu Paname (koja je još uvijek bila dio Kolumbija), predložio stvaranje lige američkih republika, sa zajedničkom vojskom, međusobnim odbranbenim paktom i svenacionalnom parlamentarnom skupštinom. Sastanku su prisustvovali predstavnici Gran Kolumbije (koja je obuhvatala današnju Kolumbiju, Ekvador, Panamu i Venezuelu), Perua, Bolivije, Ujedinjene provincije Centralne Amerike i Meksika ali je ugovor, svečano nazvan, "Sporazum o uniji, ligi i vječnoj konfederaciji" ratifikovan samo od strane Gran Kolumbije. Bolívarov san se uskoro raspršio građanskim ratom u Gran Kolumbiji, raspadom Provincija Centralne Amerike i pojavom nacionalizma prije nego što je Novi svijet dočekao osnivanje novih nezavisnih američkih republika. Bolívarov san o američkom jedinstvu trebao je da ujedini američke Hispanjolce naspram vanjskih sila kojima su bili izloženi.

Članice[uredi | uredi izvor]

Organizacija trenutno broji 35 članica. Nakon osnivanja, 5. maja 1948. godine, ukupno je bilo 21 članica:

Daljim proširivanjem, u članstvo su primljene Kanada i ostale države Karipskog područja. U nastavku su navedene nove članica sa godinom pristupa organizaciji:

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]