Honduras

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Republika Honduras
Repúblika de Honduras
Zastava Hondurasa Grb Hondurasa
Zastava Grb
HimnaTu bandera es un lampo de cielo

Položaj Hondurasa na karti
Položaj Hondurasa
Glavni grad Tegucigalpa
Službeni jezik španski
Državno uređenje  
• Državno uređenje
republika
• Predsjednica
Xiomara Castro
• Potpredsjednik
Salvador Nasralla
Zakonodavstvo  
Nezavisnost Od Španije 15. septembra 1821
Površina
• Ukupno
112.492 km2 (100.)
• Vode (%)
~0
Stanovništvo
• Ukupno
7.326.496 (95.)
64/km2 
Valuta Lempira (HNL)
Vremenska zona UTC -6
Pozivni broj +504
Internetska domena .hn

Honduras je država u srednjoj Americi, površine 112 088 km2, sa oko 6,1 milion stanovnika. Glavni grad je Tegucigalpa. Izlazi na Meksički zaliv i na Tihi okean. Reljef je planinski, sa povremenim nizijama. Zbog promjena nadmorske visine moguća su odstupanja u klimi, koja je u Hondurasu tipično tropska.

Historija[uredi | uredi izvor]

Najstariji stanovnici Hondurasa su Maje. Kristofor Kolumbo se iskrcao u Trujillo 1502. godine. Nazvao je ovu regiju Honduras, što znači dubina na španskom. Honduras je 1823. godine proglasio nezavisnost, a već 1893. godine ulazi u sastav Meksičkog carstva. Nakon meksičke vladavine Honduras ulazi u sastav Ujedinjenih provincija Centralne Amerike.

Nakon što je fudbalska utakmica između Hondurasa i Salvadora izazvala tenzije između ove dvije zemlje, Salvador je napao Honduras u julu 1969. godine što je dovelo do takozvanog fudbalskog rata. Između 1972. i 1983. godine, na vlasti u Hondurasu je bila vojna hunta. Trenutni predsjednik je Porfirio Lobos Sosa.

Politička podjela[uredi | uredi izvor]

18 okruga (Atlántida, Choluteca, Colón, Comayagua, Copán, Cortés, El Paraíso, Francisco Morazán, Gracias a Dios, Intibucá, Islas de la Bahía, La Paz, Lempira, Ocotepeque, Olancho, Santa Barbara, Valle i Yoro), 1 federalni okrug, 282 općine.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Hotel Gran Sula

Ekonomija nastavlja da sporo raste, ali je raspodjela bogatstva i dalje veoma polarizovana, a prosječna primanja mala. Prosječni privredni rast, zadnjih godina je 7%, što je jedan od najuspješnijih porasta u Latinskoj Americi, ali oko 50% stanovništva, oko 3,7 miliona, je i dalje ispod granice siromaštva.

Država je veoma zadužena. Poljoprivreda: banane, kafa, duhan, šećerna trska. Rude: zlato, srebro, olovo, gvožđe.

Zlato, srebro, olovo i cink se proizvode u rudnicima koji su vlasništvo stranih kompanija.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Stanovništvo je uglavnom koncentrirano na sjeverozapadu, u okolini Tegucigalpe i pacifičku obalu na jugu. Za razliku od susjednih zemalja, npr. Gvatemale, najveći dio stanovnika Hondurasa su mestici, potomci evropskih useljenika i prastanovnika zemlje. Oni predstavljaju oko 90% stanovništva. Ostalih 10% otpada na indijance (7%), Afrikance (2%) i Evropljane (1%). Na sjevernoj obali živi poseban narod, koji je uspio zadržati potpuno samostalnu kulturu i jezik: Garifuna. Ovi potomci indijanskih i afričkih predaka živi uglavnom u obalnim naseljima duž cijele karipske obale Hondurasa, Belizea, a manji broj živi i u Nikaragvi i Gvatemali.

Brz rast broja stanovnika u posljednjim godinama je doveo do pojačanog priliva ljudi iz provincije u gradove. Više od polovine stanovnika živi ispod granice siromaštva. U gradovima je oko petine stanovnika nepismeno, dok je na selu svaki drugi stanovnik nepismen. Nedovoljna ishrana djece je jako raširena. Medicinska zaštita na selu je katastrofalna.

Govori se španski jezik.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]