Sveti Petar i Mikelon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sveti Petar i Mikelon

Sveti Petar i Mikelon (francuski: Saint-Pierre-et-Miquelon) je prekomorska teritorija Francuske koji se sastoji od nekoliko manjih ostrva, a nalazi se 25 km južno od istočne pokrajine i ostrva Terre-Neuve (engleski: Newfoundland), na istočnoj obali Kanade. Glavni grad je Saint-Pierre.

Zajedno sa Gvadalupom, Gvajanom i Martinikom, to je jedan od četiri francuska posjeda u Americi i jedini u Sjevernoj Americi, zadnji teritorijalni ostatak Nove Francuske (Nouvelle-France). Ostrvo Sveti Petar je imenovao Jacques Cartier za vrijeme svog putovanja kod tog ostrva u junu 1536.

Portugalski istraživač Joăo Álvares Fagundes je ostrva nazvao ostrvima Jedanaest hiljada djevica. Ime ostrva Mikelon (Miquelon) je baskijskog porijekla, jer su ostrvo za ribarenje koristili ribari iz Saint-Jean-de-Luza iz francuskog dijela Baskije.

Na ostrvu su pronađeni tragovi dorsetonske kulture koji datiraju iz 3000. p. n. e. Smatra se da je ostrva od strane evropljana otkrio Portugalac Fagundes 1520. godine.

Ostrva su služili kao baza bretonskim i baskijskim ribarima od 16. vijeka. Najstarije još postojeće stalne građevine na ostrvu su iz 1604. godine. Na zastavi ostrva su vidljivi znakovi koji označavaju njegovo bretonsko, baskijsko i normandijsko porijeklo.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]