Srednja Amerika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Geografski položaj Srednje Amerike

Srednja Amerika obuhvata kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijska ostrva, a geografsko i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Historijski gledano, Srednja Amerika može se smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika.

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španski. Jedina je iznimka Belize, gdje se govori engleski. Na ostrvima u Karibima govore se engleski, francuski, španski i holandski.

Geografski položaj[uredi | uredi izvor]

Pod pojmom Srednja Amerika obično se podrazumijeva Američka prevlaka (od granice sjeverne Kolumbije na jugu do granice SAD-a na sjeveru) i Antilska ostrva ili "Zapadna Indija". Američka prevlaka je najuža na mjestu gdje je 1914. prokopan Panamski kanal. Antilski dio čine 3 niza ostrva: Veliki Antili (Kuba, Haiti i Portoriko), Mali Antili na jugu i Bahamska ostrva na sjeveru.

Države na kopnenom mostu[uredi | uredi izvor]

Od sjevera prema jugu:

Karipske države[uredi | uredi izvor]

Zavisna područja[uredi | uredi izvor]

Pored navedenih država, u Karibima se nalaze još i sljedeća zavisna područja:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]