Antarktik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Antarktik
Antarktik se nalazi na krajnjem jugu naše planete
Nezvanična zastava Antarktika

Antarktik je kontinent na južnom polu planete Zemlje.

Poznat je kao najhladnije mjesto na Zemlji i oko 98% njegove površine je prekriveno snijegom i ledom. Antarktik se često zamjenjuje sa Arktikom koji je na sjevernom polu Zemlje. Antarktik je po veličini peti kontinent na svijetu, poslije Azije, Afrike, Sjeverne Amerike i Južne Amerike.

U prosjeku, to je najhladniji i najvjetrovitiji kontinent na Zemlji, sa najmanje padavina. Sa 14.425 miliona km2, on je i treći najmanji kontinent poslije Evrope i Okeanije. Zbog male količine padavina, izuzev na samim obalama, kontinent je, tehnički, najveća pustinja na Zemlji. Ne postoji stalno ljudsko naselje na njegovoj površini, a živi svijet je predstavljen sa životinjama i biljkama posebno otpornim na hladnoću (pingvini, foke, lišajevi i veliki broj vrsta algi).

Iako su još od antičkih vremena postojale spekulacije o Terra Australis (Južnoj zemlji), prvu potvrdu postojanja kontinenta je pružila ruska ekspedicija sa Mikhail Lazarevom i Fabian Gottlieb von Bellingshausenom, međutim Antarktik je ostajao neistražen tokom 19. vijeka zbog negostoljubivog okruženja, nedostatka resursa i izolirane lokacije.

Potpisom Antarktičkog sporazuma, od strane 12 zemalja 1959. godine, prihvaćeno je da na kontinentu budu zabranjene vojne aktivnosti i eksploatacija rudnih bogatstava. Sporazum je podržao naučna istraživanja i doprinio održavanju kontinenta kao specifične ekozone. Više od 4.000 naučnika, različitih nacionalnosti, učestvuje u istraživanjima koja se trenutno vrše na njegovom tlu.

Samo ime Antarktik dolazi od grčke riječi ανταρκτικός (antarktikos), i znači nasuprot Arktiku.

Istraživanja[uredi | uredi izvor]

Vjera u postojanje Terra Australis, kontinenta na krajnjem jugu planete, koji bi predstavljao "balans" u odnosu na sjeverna kopna Evrope, Azije i Sjeverne Afrike, bila je prisutna još od Ptolomejevog vremena i od njegove ideje o simetričnom rasporedu kopna na Zemlji. Ucrtavanje velikog južnog kopna je bilo uobičjeno na ranijim mapama kao što je naprimjer turska Piri Reis mapa. Čak ni u kasnom 17. vijeku, nakon što je utvrđeno da Južna Amerika i Australija nisu dijelovi tog kontinenta, geografi su još uvijek vjerovali da taj kontinent postoji i zamišljali su ga mnogo većim nego što je ustvari bio.

Prva potvrda postojanja Antarktika je došla 1820. godine. Tri broda su posjetila kontinent, ruski, američki i britanski, a kapetan ruskog broda Fabian von Bellingshausen je 27 januara prvi primijetio "kopno". Bilo je to tri dana prije Britanaca i oko deset mjeseci prije Amerikanaca. Bitno je da su sve tri ekspedicije konačno utvrdile stvarno postojanje tog očekivanog kopna.

1841. istraživač James Clark Ross je prošao kroz ono što se sada zove Rossovo more i otkrio Rossova ostrva. Proplovio je i pored velikog ledenog zida koji je poslije nazvan Rosov greben. Zatim Mount Erebus i Mount Terror na Antarktiku su nazvani po njegovim brodovima HMS Erebus i HMS Terror.

Tokom ekspedicije iz 1907. vođene od strane Ernest Shackletona grupa predvođena T. W. Edgeworth Davidom je postala prva koja se popela na Mount Erebus i dosegla Južni magnetni pol. Dok je 14. decembra 1911. ekspedicija sa Roald Amundsenom na čelu, stigla do južnog geografskog pola.

Richard Evelyn Byrd je predvodio nekoliko putovanja 1930-tih i 1940-tih godina, sprovodeći geološka i biološka istraživanja. 31. oktobra 1956. ekspedicija američke mornarice predvođena admiralom George Dufekom uspješno je izvela spuštanje avionom na tom mjestu.

Teritorije Antarktika[uredi | uredi izvor]

Teritorije Antarktike po rasporedu vlasti
Zastava Teritorija Vlast Datum
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Adelie Francuska Francuska 1924
Flag of Magallanes, Chile.svg Čileanska Antarktika Čile Čile 1940
Bandera de la Provincia de Tierra del Fuego.svg Argentinska Antarktika Argentina Argentina 1943
Flag of Australia.svg Australijska antarktička teritorija Australija Australija 1933
Flag of the British Antarctic Territory.svg Britanska antarktička teritorija Ujedinjeno Kraljevstvo Ujedinjeno Kraljevstvo 1908
Flag of Norway.svg Dronning Maud Land Norveška Norveška 1939
Ostrvo Petra I 1929
Flag of New Zealand.svg Ross Dependency Novi Zeland Novi Zeland 1923
Ostala teritorija

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]