Transantarktičke planine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Transantarktičke planine su planinski vijenac na Antarktiku.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ove planine je prvi put vidio Kapetan James Ross 1841. godine iz Rossovog mora. Bile su slabo istražene sve do kasnih 1940-ih i početka 1950-ih kada je za vrijeme Operacije Highjump i Međunarodne geofizičke godine provedena kampanja masovnog zračnog fotografisanja (koja se odvijal na cijelom kontinentu). Ime Transantarktičke planine je preporučeno od strane US-ACAN-a (američkog tijela za geografska imena), 1962. godine, od kada je i međunarodno prihvaćeno.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Transantarktičke planine se protežu, uz neke prekide, između Cape Adare u sjevernoj Viktorijinoj zemlji do Coats Land. Čine treći planinski masiv po veličini na Antarktičkom kontinentu. Sa dužinom od 3.500 km čine jedne od najdužih planinskih lanaca na zemlji. Širina im iznosi od 100 do 300 km. Ove planine dijele Antarktik na istočni i zapadni. Transantarktičke planine uključuju i posebno nazvane planinske masive duž zapadne strane Rossovog mora i zapadne i južne strane Rossove ledene ploče; također, ovaj vijenac uključuje i Horlickove planine, Thielove planine, Pensacola planine, Shackleton vijenac i Theron planine.

Biologija[uredi | uredi izvor]

Živi svijet je predstavljen uglavnom vrstama otpornim na hladnoću. Pingvini, foke i morske ptice žive na obali Rossovog mora, dok je život u unutrašnjosti ograničen na: lišajeve, gljive i veliki broj vrsta algi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]