James Clark Ross

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
James Clark Ross

Ser James Clark Ross (15. april 1800 – 3. april 1862. godine), je bio britanski pomorski oficir i istraživač. Istraživao je Arktik sa svojim amidžom ser Johnom Rossom i serom Villiamom Parryem, a kasnije je vodio svoju ekspediciju na Antarktik.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Istraživanja[uredi | uredi izvor]

Ross je rođen u Londonu. U mornaricu je stupio 1812. godine pod zapovjedništvo svog amidže. Svog amidžu je pratio na njegovom prvom arktičkom putovanju u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom 1818. godine. Između 1819. i 1827. godine učestvovao je u četiri arktičke ekpedicije pod Parryem, a od 1829. do 1833. godine je opet služio pod svojim amidžom. Tokom tog putovanja su otkrili položaj Sjevernog magentskog pola 1. juna 1831. godine na poluostrvu Boothia na dalekom sjeveru Kanade.

Godine 1834. unaprijeđen je u kapetana, a od 1835. do 1838. godine je učestvovao u magnetnom premjeravanju Velike Britanije. Između 1839. i 1843. godine je komandovao antarktičkom ekspedicijom na brodovima HMS Erebus i HMS Terror i ucrtao je veliki dio obale kontinenta. Na putovanju je učestvovao Joseph Dalton Hooker, koji je bio pozvan kao pomoćni hirurg. Brodovi su imali izuzetno debeo trup, što se pokazalo od izuzetne važnosti na debelom ledu. Ross je 1841. godine otkrio Rossovo more, Viktorijinu zemlju i vulkane Erebus i Terror. Plovili su 400 kilometara uz ivicu niske ledene ploče koju su nazvali Viktorijina barijera, a koja je kasnije preimenovana u Rossovu ledenu ploču u njegovu čast. Sljedeće godine je pokušao da se probije južnije i istražio je istočnu stranu onoga što je danas poznato kao Ostrvo Jamesa Rossa, otrkio je i dao imena Snow Hill ostrvu i Seymour ostrvu.

Kasniji život[uredi | uredi izvor]

Po svom povratku u domovinu Ross je dobio titulu viteza,a bio je predložen za francuski orden Legije časti. Godine 1847. izdao je knjigu o ekspediciji „Putovanje otkrića i istraživanja južnih i antarktičkih regija“. Izabran je u Kraljevsko društvo 1848. godine i te godine je učestvovao u svojoj posljednjoj ekpediciji na brodu HMS Enterprise, u prvoj potrazi za Ser Johnom Franklinom [1]. Umro je 1862. godine.

Note i reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mowat, Farley (1973) (The Vanished Ships). Ordeal by ice; the search for the Northwest Passage. Toronto: McClelland and Stewart Ltd. p. 250. OCLC 1391959.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]