Mount Erebus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mount Erebus
Mount Erebus, 1972
Najviša tačka
Visina m [1]
Istaknutost m [1]
34. mjesto
SpisakUltra
Geografija
Map of Antarctica showing location of Mount Erebus
Map of Antarctica showing location of Mount Erebus
Mount Erebus
Mt. Erebus na Antarktiku
LokacijaRossovo ostrvo (Antarktik)
Država/PokrajinaAQ
Topografska kartaRossovo ostrvo
Geologija
Starost stijena1,3 miliona godina
Vrsta planineStratovulkan (kompozitna kupa)
Posljednja erupcija1972. do danas
Penjanje
Prvi uspon1908 (Edgeworth David i drugi)[2]
Najlakša rutaOsnovno penjanje po snijegu i ledu
Mount Erebus

Mount Erebus na Antarktiku najjužniji je aktivni vulkan na Zemlji. Visok je 3794 m i nalazi se na Rossovom ostrvu, na kojem se nalaze i tri neaktivna vulkana, prije svih, Mount Terror.[1]

Vulkan je kontinuirano aktivan od 1972. i mjesto je gdje se nalazi Erebuska vulkanska opservatorija Novomeksičkog instituta za rudarstvo i tehnologiju. U krateru se nalazi jedno od nekoliko preostalih jezera lave u svijetu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Satelitski snimak planine

Mount Erebus je 1841. godine otkrio polarni istraživač James Clark Ross, a čiji su se brodovi zvali Erebus i Terror (ove brodove koristio je i John Franklin na tragičnom putu u potrazi za Sjevernim prolazom). Erebus su prvi put osvojili članovi grupe Ernesta Shackletona 1908. I brodovi i vulkani imenovani su po Erebusu, primordijalnom grčkom bogu, sinu Haosa.

Geologija[uredi | uredi izvor]

Planina Erebus danas je najaktivniji vulkan na Antarktiku. Krater Erebusa sadrži konstantno jezero lave, a erupcije su dnevne strombolijanskog tipa. Tokom prošle godine (2005.) primijećene su male erupcije pepela, pa čak i male erupcije lave, koje su dolazile iz ventila blizu jezera lave. Donja polovina vulkana je štit a gornja je stratokon (Etna izgleda slično).

Planina Erebus (3794 m iznad nivoa mora) klasificirana je kao poligenetička starovulkanska planina. Kompozicija tekuće eruptivne aktivnosti na ovoj planini jest anortoklasno-porfirički tefritički fenolit i fenolit, koji čine masu lave iz vulkana. Najstariji proizvod erupcije s Erebusa sastoji se od relativno neizdifirencirane i neviskozne basanitske lave, dok se može naći i nešto mlađi basanitska i fonotefritska lava.

Ostalo[uredi | uredi izvor]

Topografska karta Rosovog ostrva (razmjera 1:250.000) od USGS-a

Let 901 kompanije Air New Zealand obavljao je prijevoz s međunarodnog aerodroma u Aucklandu do Antarktika i nazad. Prijevoz kompanije Air New Zealand na ovoj ruti obavljao se avionom tipa McDonnell Douglas DC-10-30 i počeo je s radom u februaru 1977. godine. Avion je pao na Erebus 1979, pri čemu je poginulo 257 putnika i članova posade.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Mount Erebus". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Antarctic explorers". Australian Antarctic Division. Arhivirano s originala, 22. 5. 2010. Pristupljeno 29. 12. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]