Mount Erebus

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mount Erebus

Mount Erebus na Antarktiku je najjužniji aktivni vulkan na Zemlji. Visok je 3.794 m i nalazi se na Rossovom ostrvu koje je također dom i trima neaktivnim vulkanima, prije svega planini Mount Terror.

Vulkan je kontinuirano aktivan od 1972. godine i mjesto je gde se nalazi Erebuska vulkanska opservatorija Novomeksičkog instituta za rudarstvo i tehnologiju. U krateru se nalazi jedno od nekoliko preostalih jezera lave u svijetu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Satelitski snimak planine

Mount Erebus je 1841. godine otkrio polarni istraživač James Clark Ross, a čiji su se brodovi zvali Erebus i Terror (ove brodove je također koristio i John Franklin na tragičnom putu u potrazi za Sjevernim prolazom). Erebus su prvi put osvojili članovi grupe Ernesta Shackletona 1908. godine. I brodovi i vulkani su imenovani po Erebusu, primordijalnom grčkom bogu, sinu Haosa.

Geologija[uredi | uredi izvor]

Planina Erebus je danas najaktivniji vulkan na Antarktiku. Krater planine Erebus sadrži konstantno jezero lave, a erupcije su dnevne strombolijanskog tipa. Tokom prošle godine (2005.) primijećene su male erupcije pepela, pa čak i male erupcije lave, koje su dolazile iz ventila blizu jezera lave. Donja polovina vulkana je štit a gornja je stratokon (Etna izgleda slično).

Planina Erebus (3794 metara iznad nivoa mora) je klasifikovana kao poligenetička starovulkanska planina. Kompozicija tekuće eruptivne aktivnosti na ovoj planini je anortoklasni-porfirički tefritički fenolit i fenolit, koji čine masu lave iz vulkana. Najstariji proizvod erupcije sa Erebusa sastoji se od relativno neizdifirencirane i neviskozne basanitske lave, dok se može naći i nešto mlađi basanitska i fonotefritska lava.

Ostalo[uredi | uredi izvor]

Topografska karta Rosovog ostrva (razmjera 1:250.000) od USGS-a

Let 901 kompanije "Air New Zeeland" je obavljao prevoz sa Ouklendskog međunarodnog aerodroma na Novom Zelandu do Antarktika i nazad. Prevoz kompanije "Air New Zeeland" na ovoj ruti obavljao se avionom tipa McDonnell Douglas DC-10-30 i počeo je sa radom u februaru 1977. godine. Avion je pao na planinu Erebus 1979. godine, pri čemu je poginulo 257 putnika i članova posade.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: