Mount Erebus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mount Erebus
Mt erebus.jpg
Mount Erebus, 1972
Najviša tačka
Visina  m [1]
Istaknutost  m [1]
34. mjesto
Spisak Ultra
Geografija
Map of Antarctica showing location of Mount Erebus
Map of Antarctica showing location of Mount Erebus
Mount Erebus
Mt. Erebus na Antarktiku
Lokacija Rossovo ostrvo (Antarktik)
Država/Pokrajina AQ
Topografska karta Rossovo ostrvo
Geologija
Starost stijena 1,3 miliona godina
Vrsta planine Stratovulkan (kompozitna kupa)
Posljednja erupcija 1972. do danas
Penjanje
Prvi uspon 1908 (Edgeworth David i drugi)[2]
Najlakša ruta Osnovno penjanje po snijegu i ledu
Mount Erebus

Mount Erebus na Antarktiku najjužniji je aktivni vulkan na Zemlji. Visok je 3794 m i nalazi se na Rossovom ostrvu, na kojem se nalaze i tri neaktivna vulkana, prije svih, Mount Terror.[1]

Vulkan je kontinuirano aktivan od 1972. i mjesto je gdje se nalazi Erebuska vulkanska opservatorija Novomeksičkog instituta za rudarstvo i tehnologiju. U krateru se nalazi jedno od nekoliko preostalih jezera lave u svijetu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Satelitski snimak planine

Mount Erebus je 1841. godine otkrio polarni istraživač James Clark Ross, a čiji su se brodovi zvali Erebus i Terror (ove brodove koristio je i John Franklin na tragičnom putu u potrazi za Sjevernim prolazom). Erebus su prvi put osvojili članovi grupe Ernesta Shackletona 1908. I brodovi i vulkani imenovani su po Erebusu, primordijalnom grčkom bogu, sinu Haosa.

Geologija[uredi | uredi izvor]

Planina Erebus danas je najaktivniji vulkan na Antarktiku. Krater Erebusa sadrži konstantno jezero lave, a erupcije su dnevne strombolijanskog tipa. Tokom prošle godine (2005.) primijećene su male erupcije pepela, pa čak i male erupcije lave, koje su dolazile iz ventila blizu jezera lave. Donja polovina vulkana je štit a gornja je stratokon (Etna izgleda slično).

Planina Erebus (3794 m iznad nivoa mora) klasificirana je kao poligenetička starovulkanska planina. Kompozicija tekuće eruptivne aktivnosti na ovoj planini jest anortoklasno-porfirički tefritički fenolit i fenolit, koji čine masu lave iz vulkana. Najstariji proizvod erupcije s Erebusa sastoji se od relativno neizdifirencirane i neviskozne basanitske lave, dok se može naći i nešto mlađi basanitska i fonotefritska lava.

Ostalo[uredi | uredi izvor]

Topografska karta Rosovog ostrva (razmjera 1:250.000) od USGS-a

Let 901 kompanije Air New Zealand obavljao je prijevoz s međunarodnog aerodroma u Aucklandu do Antarktika i nazad. Prijevoz kompanije Air New Zealand na ovoj ruti obavljao se avionom tipa McDonnell Douglas DC-10-30 i počeo je s radom u februaru 1977. godine. Avion je pao na Erebus 1979, pri čemu je poginulo 257 putnika i članova posade.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Mount Erebus". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Pristupljeno 2008-12-29.
  2. ^ "Antarctic explorers". Australian Antarctic Division. Arhivirano s originala, 22. 5. 2010. Pristupljeno 2008-12-29.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]