Indijski okean

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Indijski okean

Indijski okean je treći po veličini okean na svijetu (nakon Atlantskog i Tihog okeana) i najtopliji okean. Zauzima oko 20% vodene površine na Zemlji.[1][2] Na sjeveru se graniči sa jugoistočnom Azijom (Indijski potkoninent), sa zapada sa Arapskim poluostrvom i Afrikom, sa istočne strane je Malajski arhipelag i Australija, a sa južne strane nalazi se Južni okean (Južni pol).[3] Prostire se dužinom od skoro 10.000 km od Afrike do Australije na površini od 73.556.000 km2, uključujući Crveno more i Persijski zaliv. Zapremina okeana se procjenjuje na 292.131.000 km3. Predstavlja značajnu vezu između Afrike i Azije pomorskim putem. Zbog njegove veličine, kroz historiju nijedna nacija nije bila u stanju da ga kontroliše, sve do početka 19. vijeka kada je Velika Britanija kontrolisala veliki broj okolnih ostrva.

U okeanu se nalaze ostrvske države: Madagaskar (četvrto po veličini ostrvo na svijetu), Bahrein, Komori, Maldivi, Mauricijus, Sejšeli i Šri Lanka. Arhipelag Indonezija se nalazi na istočnoj granici okeana.

Pogađaju ga zemljotresi i erupcije vulkana. Jedan od podvodnih zemljotresa krajem decembra 2004. izazvao je cunami, koji je prouzrokovao preko 275.000 ljudskih žrtava, najviše u Indoneziji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Indijski okean
  2. ^ "Indian Ocean". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 2016-03-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Indijski okean - Merriam-webster dictionaryInternet-web-browser.svg Nedovršeni članak Indijski okean koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.