Akapski zaliv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Satelitska slika Akapskog zaliva, NASA

Akapski zaliv (arap. خليج العقبة; Khalyj al-'Aqabah ="Zaliv Aqaba"), u Izraelu poznat pod imenom zaliv Elat, je sjeveroistočni zaliv Crvenog mora i odvaja Arabiju od sinajskog poluostrva.

Na zaliv izlaze Egipat, Izrael, Jordan kao i Saudijska Arabija.

Zaliv je, geometrijski izraženo, vrlo izdužen. U kopno se pruža oko 175 km, a na najširem mjestu ima samo 29 km.

Zaliv se smatra tzv. "ronilačkim rajem".

Geografija[uredi | uredi izvor]

Zaliv se nalazi između Sinajskog poluostrva na zapadu i Arapskog poluostrva na istoku. Sa Sueskim zalivom na zapadu, Akapski zaliv se proteže od sjevernog dijela Crvenog mora. Dostiže maksimalnu dubinu od 1.850 m u centralnom dijelu zaliva. Na svom najširem dijelu širine je oko 24 km i proteže se oko 160 kilometara sjeverno od Tiranskog prolaza do tačke gdje se dodiruju Egipat, Jordan i Izrael.

Na njegovom sjevernom kraju nalaze se tri važna grada: Taba u Egiptu, Eilat u Izraelu i Aqaba u Jordanu, grad po kojem je zaliv i dobio naziv. Ovi gradovi su strateški važne komercijalne luke i popularna ljetovališta za turiste koji uživaju u toploj klimi. Dalje prema jugu, Haql je najveći grad Saudijske Arabije koji izlazi na obale ovog zaliva. Na Sinaju, Sharm el-Sheikh i Dahab su glavni centri.

Najveći broj stanovnika ima Aqaba s populacijom od 108.000 stanovnika prema podacima iz 2009. godine.