Akapski zaliv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Satelitska slika Crvenog mora na čijem se sjeveroistočnom dijelu nalazi Akapski zaliv, NASA

Akapski zaliv (arap. خليج العقبة; Khalyj al-'Aqabah ="Zaliv Aqaba"), u Izraelu poznat pod imenom zaliv Eilat, je sjeveroistočni zaliv Crvenog mora[1] i odvaja Arabiju od sinajskog poluostrva.

Na zaliv izlaze Egipat, Izrael, Jordan kao i Saudijska Arabija.

Zaliv je, geometrijski izraženo, vrlo izdužen. U kopno se pruža oko 175 km, a na najširem mjestu ima samo 29 km.

Zaliv se smatra tzv. "ronilačkim rajem".

Geografija[uredi | uredi izvor]

Zaliv se nalazi između Sinajskog poluostrva na zapadu i Arapskog poluostrva na istoku.[2] Sa Sueskim zalivom na zapadu, Akapski zaliv se proteže od sjevernog dijela Crvenog mora. Dostiže maksimalnu dubinu od 1.850 m u centralnom dijelu zaliva. Na svom najširem dijelu širine je oko 24 km i proteže se oko 160 kilometara sjeverno od Tiranskog prolaza do tačke gdje se dodiruju Egipat, Jordan i Izrael.

Na njegovom sjevernom kraju nalaze se tri važna grada: Taba u Egiptu, Eilat u Izraelu i Aqaba u Jordanu, grad po kojem je zaliv i dobio naziv. Ovi gradovi su strateški važne komercijalne luke i popularna ljetovališta za turiste koji uživaju u toploj klimi. Dalje prema jugu, Haql je najveći grad Saudijske Arabije koji izlazi na obale ovog zaliva. Na Sinaju, Sharm el-Sheikh i Dahab su glavni centri.

Najveći broj stanovnika ima Aqaba s populacijom od 108.000 stanovnika prema podacima iz 2009. godine.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Gulf of Aqaba | gulf, Red Sea | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 6. 2022.
  2. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. Arhivirano s originala 8. 10. 2011. Pristupljeno 14. 6. 2022. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)