Amundsenov zaliv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mapa Amundsenovog zaliva

Amundsenov zaliv se nalazi između kanadske sjeverozapadne teritorije, ostrva Banks i ostrva Viktorija te Beaufortovog mora. Dugo je oko 402 km i široko 150 km.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Istraživao ga je norvežanin Roald Amundsen između 1903. i 1906. godine i po njemu je i dobio ime. Amundsenov zaliv se nalazi na zapadnom kraju čuvenog Sjeverozapadnog prolaza, morskog puta koji povezuje Atlantski sa Tihim okeanom. Vrlo malo ljudi živi na njegovim obalama, ali ipak ima nekoliko naselja kao Sachs Harbour, Holman i Paulatuk. Na sjeveru zaliva se nalazi prolaz Princa od Velsa. Na jugoistoku i istoku zaliv vodi preko prolaza Dolphin i Union u zaliv Simpson zatim u zaliv Coronation. Na zapadu i sjeverozapadu se može doći u Beaufortovo more i Arktik.

Klima[uredi | uredi izvor]

Cijelim zalivom vlada polarna klima, koju karakteriše ekstremno hladna zima. Amundsenov zaliv je prekriven ledom tokom najvećeg dijela godine, a taj led se na nekim područjima krajnje sjeverno i istočno topi samo u toku augusta.

Biologija[uredi | uredi izvor]

Bijeli kitovi, foke, Jezerske zlatovčice (lat. Salvelinus alpinus), bakalari i još neke vrste životinja se pojavljuju u vodama zaliva.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]