Alboransko more

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta Alboranskog mora.

Alboransko more je najzapadniji dio Sredozemnog mora i nalazi se između Španije na sjeveru i Maroka odnosno Alžira na jugu. Gibraltarski moreuz, koji se nalazi na zapadnom kraju Alboranskog mora, spaja Sredozemno more sa Atlantskim okeanom.

Prosječna mu dubina iznosi 445 m, dok najveća dubina iznosi 1.500 m.

Površinske struje Alboranskog mora teku na istok, donoseći vodu Atlantika u Sredozemno more, dok dubinska strujanja teku na zapad, noseći slaniju vodu Sredozemnog mora u Atlantik. Česta poslijedica ovakvog strujanja vode je kružni tok vode u Alboranskom moru. Kao prijelazna zona između dva mora sadrži mješavinu vrsta specifičnih i za Sredozemlje i za Atlantik. Alboransko more je stanište najveće populacije dobrih delfina u zapadnom Sredozemnom moru, a ujedno je dom poslijednje populacije obalnog delfina u Sredozemlju, te predstavlja najznačajniji prostor u Evropi na kojem se glavate želve hrane.

Alboransko more sadrži nekoliko malih ostrva, uključujući Isla de Alborán. Većina njih, uključujući one bliže marokanskoj obali nadzire Španija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]