Idi na sadržaj

Alboransko more

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alboransko more
Alboransko more na karti
Koordinate36°0′N 3°0′E / 36.000°N 3.000°E / 36.000; 3.000
VrstaMore
Prosječna dubina445 m
Maks. dubina1,500 m

Alboransko more je najzapadniji dio Sredozemnog mora i nalazi se između Španije na sjeveru i Maroka odnosno Alžira na jugu. Gibraltarski moreuz, koji se nalazi na zapadnom kraju Alboranskog mora, spaja Sredozemno more sa Atlantskim okeanom.[1]

Prosječna mu dubina iznosi 445 m, dok najveća dubina iznosi 1.500 m.

Površinske struje Alboranskog mora teku na istok, donoseći vodu Atlantika u Sredozemno more, dok dubinska strujanja teku na zapad, noseći slaniju vodu Sredozemnog mora u Atlantik. Česta posljedica ovakvog strujanja vode je kružni tok vode u Alboranskom moru. Kao prijelazna zona između dva mora sadrži mješavinu vrsta specifičnih i za Sredozemlje, i za Atlantik. Alboransko more je stanište najveće populacije dobrih delfina u zapadnom Sredozemnom moru, a ujedno je dom poslijednje populacije obalnog delfina u Sredozemlju, te predstavlja najznačajniji prostor u Evropi na kojem se glavate želve hrane.

Alboransko more sadrži nekoliko malih ostrva, uključujući Isla de Alborán.[2] Većina njih, uključujući one bliže marokanskoj obali nadzire Španija.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Granice okeana i mora, na engleskom" (PDF). web.archive.org. Arhivirano s originala 8. 10. 2011. Pristupljeno 16. 5. 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ "Alboran Sea - a sea in Atlantic Ocean". www.deepseawaters.com. Pristupljeno 16. 5. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]