Laptevsko more

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Laptev Sea map hr.svg
Laptevsko More. Zalazak sunca.
Laptevsko More. Led neravnine.
Brod teleport Hivus-10 na Laptevsko more

Laptavsko more je dio sjevernog Ledenog okeana. Nalazi se između Sibira, poluostrva Tajmir, Novosibirskih ostrva i ostrva Nova Zemlja. Na zapadu komunicira sa Karskim morem preko Viljkickog prolaza, a na istoku sa Istočnosibirskim morem preko Sanikovljevog prolaza i prolaza Dimitrija Lapteva. Njegova površina pokriva oko 672.000 km2. Ime je dobilo po dvojici istraživača Dimitriju Laptevu i Haritonu Laptevu, rođacima koji su u osamnaestom vijeku istraživali i kartografisali njegove obale. Plovno je samo tokom augusta i septembra. Njegova prosječna dubina je 50 metara, a maksimalna dubina iznosi 3.385 metara. Najveća rijeka koja se uliva u Laptevsko more je Lena koja formira veliku deltu. Nešto zapadnije se nalazi dugi estuarij rijeke Hatanga. Pored njih najveće rijeke koje se ulivaju u more su Anabar, Olenjok i Jana. Laptevsko more je prekriveno ledom tokom najvećeg dijela godine, međutim ledolomci omogućavaju da se njegova glavna luka Tiksi oslobodi leda. Lokalnu faunu čine morževi, bradate foke i morske krave.