Laptevsko more

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Laptev Sea map hr.svg
Zalazak Sunca na Laptevskom moru
Led na Laptevskom moru
Brod teleport Hivus-10 na Laptevskom moru

Laptevsko more je dio Arktičkog okeana. Nalazi se između Sibira, poluostrva Tajmir, Severnaje Zemlje i Novosibirskih ostrva. Na zapadu se preko Viljkickog prolaza dodiruje sa Karskim morem a na istoku sa Istočnosibirskim morem, preko Sanikovljevog prolaza i prolaza Dimitrija Lapteva. Obuhvata površina od oko 700.000 km2. Ime je dobilo po dvojici istraživača Dimitriju Laptevu i Haritonu Laptevu, rođacima koji su u 18. vijeku istraživali i kartografisali njegove obale. Plovno je samo tokom augusta i septembra. Njegova prosječna dubina je 578 metara, a maksimalna dubina iznosi 3.385 metara. Najveća rijeka koja se uliva u Laptevsko more je Lena koja formira veliku deltu. Nešto zapadnije se nalazi dugi estuarij rijeke Hatanga. Pored njih najveće rijeke koje se ulivaju u more su Anabar, Olenjok i Jana. Laptevsko more je prekriveno ledom tokom najvećeg dijela godine, međutim ledolomci omogućavaju da se njegova glavna luka Tiksi oslobodi leda. Lokalnu faunu čine morževi, bradate foke i morske krave.