Zaliv Moro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zaliv Moro je dio Celebeskog mora i najveći je zaliv na Filipinima. Nalazi se u blizini obale ostrva Mindanao na jugu Filipina.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Zaliv se proteže između glavnog dijela ostrva Mindanao na istoku i Zamboanga poluostrva na zapadu. Glavne uvale zaliva su Sibuguey i Illana uvale dok je najveći lučki grad na njegovoj obali Zamboanga. Cotabato na istočnoj obali, je još jedna velika luka.

Zemljotresi[uredi | uredi izvor]

Zaliv Moro leži u području značajnih tektonskih aktivnosti koje mogu proizvesti velike zemljotrese i cunamije poput razornog zemljotresa iz 1976. godine koji je ubio više od 5.000 ljudi, a više od 90.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom kada je pogodio zapadnu obalu ostrva Mindanao. Osim ovog razornog zemljotresa, 23. jula 2010. godine u 22:08, zemljotres magnitude 7,3 stepena sa epicentrom u Moro zalivu pogodio je Mindanao. Ubrzo su uslijedila još dva zemljotresa magnitude 7,6 i 7,4 stepena.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 8. 6. 2011. Pristupljeno 19. 4. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)