Perzijski zaliv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta perzijskog zaliva

Perzijski zaliv je zaliv Indijskog okeana između Irana (Perzije) na sjeveroistoku i Arapskog poluostrva na jugozapadu. Hormuškim moreuzom povezan je s Omanskim zalivom. U zaliv se na krajnjem sjeverozapadu ulijeva rijeka Shatt al-Arab koja nastaje spajanjem Eufrata i Tigrisa. Perzijski zaliv ima površinu od oko 233.000 km2. Dubina mora kreće se oko 50 m, s najvećom dubinom od 90 m. U zalivu i obalnim područjima nalaze se brojna naftna nalazišta, zbog čega ima izvanrednu geostratešku važnost.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Perzijski zaliv odnosno unutrašnje more koje zaliv formira, zauzima površinu od 251.000 km2 i povezan je sa Omanskim zalivom na istoku preko Hormuškim moreuzom. Sjeverozapadna granica zaliva je ograničena deltom rijeke Šat el Arab koja prikuplja vode rijeka Eufrat i Tigris. Dužina zaliva je 989 kilometara. Iran zauzima većinu sjeverne obale dok većina južne obale pripada Saudijskoj Arabiji. Perzijski zaliv je na najužoj strani širok svega oko 56 km. Zaliv je relativno plitak sa maksimalnom dubinom od 90 metara i prosječnom dubinom od 50 metara.

Reference[uredi | uredi izvor]