Bijelo more

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Geografski položaj Bijelog mora

Bijelo more (ruski: Бе́лое мо́ре, finski: Vienanmeri) (64°-69° N) zaljev je Sjevernog ledenog mora i nalazi se između poluostrva Kola na sjeveru i poluostrva Kanin na sjeveroistoku. Površina mu je oko 95,000 km2.

Bjelomorsko-baltičkim kanalom je povezan sa Baltičkim morem.

Opis obale i mora[uredi | uredi izvor]

Najveći zaljevi su Kandalakšanski, Oneški, Dvinski i Mezenski. Uz nekoliko manjih ostrva najznačajnija su Solovetcka ostrva. Prosječna dubina mora je od 100-200 m, dok je najveća dubina od 340 m izmjerena u Kandalakšanskom zaljevu. Temperatura Bijelog mora je vrlo niska. Vrlo brzi prelaz između ljeta i zime odražava se i na toplinskim odnosima voda. Srednja temperatura u januaru iznosi od -10 C° do -13° C dok su u julu u temperature od 8°C do 15°C.