Balhaško jezero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Balhaško jezero
Mapa

Balhaško jezero (kaz. Балқаш Көлі, Balqaş köli, rus. Озеро Балхаш) je jezero u pustinjskoj stepi istočnog Kazahstana. Površina jezera je do 18.428 km2. Balhaško jezero je izduženog oblika sličnog polumesecu. Južna obala je veoma razuđena sa bezbroj malih ostrva i poluostrva. Srednja dubina jezera je 5,8 metara, a maksimalna 26. Jezero je podijeljeno na zapadni i istočni dio koji su povezani kanalom Uzun-Aral širine 4,5 kilometara. Istočni dio jezera je dublji i veoma slan (> 7%), dok je zapadni dio malo slan (0,5-1,5% soli) i ne zavisi od promjene nivoa jezera. Razlika u salinitetu je posljedica razlike u broju pritoka i ograničenoj razmjeni vode između njegovih dijelova.

Najveći grad na obali jezera je Balhaš. Glavne pritoke su rijeke Ili i Karatal. Jezero nema ostrva. Oko 15% površine sliva ovog jezera pripada teritoriji Kine. Najveći dio vode u jezero stiže od otopljenog snijega sa planina Sinkjanga.

Kao i Aralsko jezero, i Balhaško jezero je u opasnosti da presuši. U oba slučaja razlog je upotreba voda za navodnjavanje polja pamuka. Ova praksa je započeta 1960-tih u doba SSSR.