Južni okean

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Južni okean

Južni okean je vodena masa koja okružuje Antarktik. Predstavlja četvrti po veličini svjetski okean (veći samo od Arktičkog okeana)[1] i posljednji definisan, s obzirom na to da je prihvaćen od strane MHO tek 2000te, mada je termin odavno korišten među moreplovcima. Predhodno tome, smatralo se da su Atlantik, Pacifik i Indijski okean produžetci Antarktika.

Od 68 država koje su članice IHO-a, njih 28 se odazvalo glasanju o novom okeanu. 27 se izjasnilo za novi okean, dok je jedino Argentina odbila prihvatiti postojanje novog okeana. Samo ime Južni okean je odabrano od strane osamnaest država, uz alternativno ime Antarktički okean. Polovina glasova je bila da se granica Južnog okeana odredi na 60. stepenu južne Zemljine polutke, a druga polovina se izjasnila da želi granicu na 35. stepenu južne polutke.

Ove promjene su se odrazile na skorašnja otkrića u okeanografiji o značaju morskih struja. Ukupna površina koju ovaj okean zauzima je 20.327.000 km2.

Podjela Južnog okeana[uredi | uredi izvor]

Južni okean, je okeanografski rečeno, definiran kao okean koji pripada Antarktičkoj struji, koja kruži oko Antarktika. Podjelu okeana možemo izvesti prema geografskim karakteristikama kao što su: "mora", "prolazi", "uvale", "kanali", i "zalivi". Mora od kojih se sastoji Južni okean su: Amundsenovo, Bellingshausenovo, Davisovo, D'Urvilleovo, Kooperacijsko, Kosmonautovo, Lazarevo, Mawsonovo, Riiser-Larsonovo, Rossevo, Somovo i Wedellovo more kao i dio Drakeovog prolaza.

Prirodni resursi[uredi | uredi izvor]

Ispod Južnog okeana vjerovatno se nalaze velike, a možda i ogromne, rezerve nafte i plina. Također se pretpostavlja da Južni okean sadrži akumulacije vrijednih minerala kao što su zlato, formirane tokom procesa sedimentacije.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 13. 2. 2017. Pristupljeno 21. 5. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link) Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "cia" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Južni okean koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.