Arafursko more

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Položaj Arafurskog mora

Arafursko more je more koje se nalazi na zapadu Tihog okeana, između Australije i indonezijske Nove Gvineje.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Arafursko more je omeđeno Torresovim prolazmo na istoku, Karpentarijskim zalivom na jugu, Timorskim morem na zapadu i Bandskim i Ceramskim morem na sjeverozapadu. Dugo je oko 1.290 i široko oko 560 kilometara. Dubina mora je oko 50-80 metara sa povećanjem njegove dubine na zapadu. Kao plitko tropsko more, njegove vode su plodno tlo za tropske ciklone.

Naziv[uredi | uredi izvor]

Naziv mora se prvi put pojavljuje u "Uputama za plovidbu Arafurskim morem" iz 1837. godine a koje je napisao George Windsor Earl prema pričama poručnika Kolffa i Modera iz holandske mornarice.[1]

Pretpostavlja se da je naziv mora portugalskog porijekla, od rijeći "Alfours", što znači "slobodni ljudi", ali je nedavnim istraživanjem Holandskog nacionalnog arhiva otkriveno u Rječniku toponima iz 1939. godine da su stanovnici Molučkih ostrva sebe nazivali "haraforas" tj. u prijevodu "djeca planina" odakle i dolazi naziv za Arafursko more.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Earl, George Windsor; Kolff, D. H.; Modera, Justin (1839). "Sailing directions for the Arafura Sea" (jezik: engleski). London : Hydrographic Office.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]