Davisov prolaz

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Položaj Davisovog prolaza

Davisov prolaz (francuski: Detroit de Davis) je sjeverni krak Labradorskog mora. Nalazi se između srednjeg dijela zapadne obale Grenlanda i Nunavuta, kanadskog Baffinovog ostrva. Na sjeveru je Baffinov zaliv. Prolaz je imenovan u čast engleskog istraživača Johna Davisa koji je istražio područje pri potrazi za Sjeverozapadnim prolazom.

Granice[uredi | uredi izvor]

Međunarodna hidrografska organizacija je definisala granice Davisovog prolaza kako slijedi:[1]

Na sjeveru prolaz je ograničen južnom stranom Baffinovog zaliva (sjeverna paralela 70°) a na istoku granicu čini jugozapadna obala Grenlanda.

Na jugu granica prolaza ide 60-tom paralelom između Grenlanda i Labradora a na zapadu Davisov prolaz je ograničen istočnom granicom Sjeverozapadnog prolaza.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Davisov prolaz koji se ističe složenim geološkim karakteristikama uvala i grebena, vjerovatno je formiran tokom paleogena, prije oko 45 do 62 miliona godina.

Ovaj prolaz je najširi moreuz na svijetu. Sa dubinom između 1000 i 2000 metara, Davisov prolaz je znatno plići od Labradorskog mora na jugu ili Baffinovog zaliva na sjeveru.

Poznat je po svojim snažnim plimama koje mogu biti u rasponu od 9,1 do 18,3 metara što je obeshrabrilo mnoge ranije istraživače u nastojanju da plove ovim vodama.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 8. 10. 2011. Pristupljeno 7. 3. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)