Kaspijsko jezero

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kaspijsko jezero
Caspian Sea from orbit.jpg
Površina 371.000 km2
Zapremina 78.700 km³
Najveća dubina jezera 995 m
Nadmorska visina -28 m
Najveća širina jezera 320 km
Najveća dužina jezera 1200 km
Vrsta jezera prirodno
Pritoke Volga
Države Flag of Azerbaijan.svg Azerbejdžan
Flag of Iran.svg Iran
Flag of Kazakhstan.svgKazahstan
Flag of Russia.svg Rusija
Flag of Turkmenistan.svg Turkmenistan
Kaspijsko jezero, plaža Khezeshahr

Kaspijsko jezero ili Kaspijsko more je najveće jezero na Zemlji, između Evrope i Azije, s površinom od 394 000 km2. Sjeverni dio jezera je plitak jer ga popunjavaju nanosi rijeke Volge, a južni je dublji, do 980 m.

Kaspijsko jezero je slano i zapravo je zatvoreno more. Na obalama Kaspijskog jezera nalaze se države Rusija, Iran, Azerbejdžan, Turkmenistan i Kazahstan.

Iduće ruske upravne jedinice su na obalama Kaspijskog jezera: republike Dagestan i Kalmička te Astrahanska oblast. Od iranskih pokrajina, na Kaspijsko jezero izlaze Guilan, Mazandaran i Golestan. U njemu ima 170 grama soli po litru[potreban citat]. Sjeverno i istočno od jezera nalaze se stepe Središnje Azije. Na istočnoj obali se nalazi zaljev Kara Bogaz.

Promet na Kaspijskom jezeru je dobro razvijen, a važan je i ribolov.


Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: