La Manche

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta La Manchea

La Manche (č. ’la-manš’) ili Engleski kanal (fr. La Manche; engl. English Channel) je dio Atlantskog okeana koji odvaja ostrvo Veliku Britaniju od sjeverne Francuske, te spaja Atlantski okean i Sjeverno more. Jedan je od najprometnijih morskih kanala na svijetu. Dug je oko 563 km, a širok oko 240 km. Doverski prolaz je najuži dio kanala, koji je širok samo 34 km (od Dovera do Cap Gris Neza) i nalazi se na najistočnijem dijelu prolaza. Za vrijeme Rimskog Carstva prolaz se zvao Oceanus Britannicus, a do 1549. godine Britansko more.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kanal je povezan sa Sjevernim morem na istoku kod Pas-de-Calaisa, i Atlantskim okeanom na zapadu. Ulaz La Manchea u Atlantik je obilježen kod Sorlinguesa na sjeveru i Ouessantea na jugu.

Države koje graniče sa La Mancheom su Ujedinjeno Kraljevstvo na sjeveru i Francuska na jugu. Regije Francuske koje graniče sa La Mancheom su Nord-Pas-de-Calais, Pikardija, Gornja Normandija, Donja Normandija i Bretanja.

Francuski departmani koji imaju izlaz na La Manche su Nord, Pas-de-Calais, Somme, Seine-Maritime, Calvados, Manche, Ille-et-Vilaine, Côtes-d'Armor i Finistère.

Engleske grofovije koje graniče sa kanalom su Cornouailles, Devon, Dorset, Hampshire, West Sussex, East Sussex i Kent.

Jedinstvene engleske uprave koje graniče sa La Mancheom su Ostrvo Wight, Bournemouth, Brighton and Hove, Plymouth, Poole, Portsmouth, Southampton i Sorlingues.

Prijevoz[uredi | uredi izvor]

Satelitska slika kanala

Budući da je kanal ulaz u Atlantik i Sjeverno more, La Manche je glavni morski prometni pravac između Atlantika i Sjeverne Evrope (četvrtina svjetskog pomorskog prometa prolazi kroz La Manche). Najuži dio kanala, prolaz Dover, ima posebnu regulaciju pomorskog prometa.

6. maja 1994. godine otvoren je Eurotunel dugačak 50 km, koji ispod kanala željeznicom povezuje Veliku Britaniju i kontinentalnu Evropu.

I danas je vrlo frekventan pomorski promet između luka Francuske i Velike Britanije. Trajektne veze su između mjesta:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]