Bournemouth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bournemouth
Grad
Gradski trg
Država Engleska
Regija Jugozapad
Grofovija Dorset
Površina 46,18 km2
Stanovništvo 183,491 (2011)
Vremenska zona GMT
Veb-sajt: bournemouth.gov.uk

Bournemouth jest grad u engleskoj regiji Jugozapad. Pripada grofoviji Dorset. Smješten je na obali kanala La Manche. Prostire se na površini od 46 km2. Od Londona je udaljen 151 kilometar jugozapadno,[1] dok je 39 kilometara sjeveroistočno udaljen od Southamptona. 2011. godine grad je brojao preko 180.000 stanovnika. Bournemouth je najveći grad na južnoj obali Engleske.[2]

Bournemouth se prvi put spominje 1406. godine kao La Bournemowthe. U 12. vijeku područje oko rijeke Bourne je bilo dio Holdenhursta. Stotinu godina kasnije postaje dio Liberty of Westovera koje je prošireno na naselja North Ashley, Muscliff, Muccleshell, Throop, Iford, Pokesdown, Tuckton i Wick. 1574. godine grof od Southampton ovo područje opisuje kao "Lišeno od svih stanovanja". Krajem 19. i početkom 20. vijeka općina Bournemouth se proširila na veliki broj naselja uz rijeku Stour, uključujući Longham u kojem je pronađena lobanja za koju se vjeruje da je stara 5.500 godina. Bournemouth je status grada dobio 1870. godine.

Bournemouth je regionalni turistički centar za razonodu, zabavu, kulturu i rekreaciju. Također je poznat turistički centar sa pješčanim plažama i prostranim zelenim površinama. U posljednjih nekoliko godina grad je postao popularan po destinacijama za noćni provod, te mnogim klubovima, barovima i restoranima koji se nlaze u samom centru grada.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]