Bajkalsko jezero

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bajkalsko jezero
Karte baikal2.png
Površina 31.492 km2
Zapremina 23.000 km³
Najveća dubina jezera 1.637 m
Nadmorska visina 455 m
Najveća širina jezera 82 km
Najveća dužina jezera 673 km
Vrsta jezera prirodno
Pritoke Selenga, Gornja Angara, Bargusin
Otječe u: Angara
Države Flag of Russia.svg Rusija

Bajkalsko jezero (ruski: О́зеро Байка́л) nalazi se u azijskom dijelu Ruske Federacije i ujedno je najdublje jezero na svijetu. Upravno se nalazi u dvije upravne jedinice, u Irkutskoj oblasti i u Burjatiji.

Ime dolazi od tatarskog "bai-kul", "bogato jezero".

Poznato je pod nazivom "plavo sibirsko oko". S obzirom na svoju izrazitu dubinu od 1620m i veliku površinu (31.500km2), zaprema više od 20% svjetskih zaliha slatke vode.

Voda Bajkalskog jezera se koristi za piće. Tokom zime, kada je cijela površina jezera prekrivena debelom ledenom korom, režu se kocke leda i raznose na prodaju po okolnim naseljima. Također u to vrijeme (od januara do maja), jezerom se odvija automobilski, kamionski i drugi prijevoz. Zbog veličine jezera, malo je vjerovatno da ćete naići na neki drugi automobil, pa je vožnja prilično sigurna. Led je tu dubok od 30 cm, pa do nekoliko metara.

U jezeru i oko njega nalazi se mnoštvo jedinstvenih biljnih i životinjskih vrsta kao što je bajkalski tuljan. To je jedina vrsta slatkovodnog tuljana na svijetu. Zbog njihova skupocjenog krzna, česta su meta brojnih krivolovaca.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: