Irkutsk

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Irkutsk
Irkutsk center.jpg
Centar grada
Grb Položaj
Grb općine Irkutsk Nedostaje karta
Osnovne informacije
Država: Rusija
Regija: Irkutsk
Stanovništvo: 593.604 popis (2002)
Pozivni broj: +7 3952
Poštanski broj: 664xxx
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Vladimir Yakubovsky
Web stranica:

Irkutsk (ruski: Ирку́тск; burijatski: Эрхүү Erkhüü; mongolski: Эрхүү Erkhüü) je jedan od najvećih gradova u Sibiru i administrativno središte Irkutske oblasti. Grad je udaljen približno 5.000 kilometara od glavnog grade Rusije Moskve. Prema zadnjem popisu stanovništva grad broji 593.604 stanovnika.

Historija[uredi | uredi izvor]

U 1652. godini Jakov Pohabov na mjestu današnjeg Irkutska je napravio zimski kamp za trgovanje zlatom i sakupljanjem poreza od lokalnog naroda Burijata. Iz ovoga kampa je kasnije nastao grad Irkutsk. Zvanični status grada je dodijeljen Irkutsku u 1686. godini. Prvi put, pod imenom Sibirska cesta (rus. Сибирский Тракт), koja je spajala Irkutsk sa Moskvom je izgrađena u 1760. godini. Izgradnjom ove ceste grad je počeo da cvijeta. Nova roba kao zlato, dijamanti, svila i čaj, često porijeklom iz Kine su se pojavili u Irkutsku po prvi put u njegovoj historiji.

Zbog svoje oštre klime, Sibirija je tokom vijekova uvijek bila poznata kao mjesto za protjerane osobe. Već za vrijeme Džingis Kana kazne su kao smrt ili protjerivanje u Sibiriju.