Baffinovo ostrvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Položaj Baffinovog ostrva u kanadskom saveznom teritoriju Nunavut
Pogled na sjeveroistočnu obalu Baffinovog otoka

Baffinovo ostrvo ili Baffinova zemlja je ostrvo smješteno u velikoj ostrvskoj grupi kanadskog Arktika, a po teritorijalnoj podjeli pripada saveznom teritoriju Nunavut. Površinom od 507.451 km2 ovo je najveće kanadsko ostrvo i 5. najveće ostrvo na svijetu. Zbog geografskog položaja i hladne klime, ostrvo je rijetko naseljeno pa prema procjeni iz 2004. na ostrvu je živjelo jedva 11.000 ljudi, uglavnom Inuita. Ostrvo je nazvano prema britanskom istraživaču Williamu Baffinu, a Nordijci su ga nekad zvali Helluland.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Najveće naselje Iqaluit ujedno je i glavni grad saveznog teritorija Nunavut. Smješteno je na južnoj obali ostrva, u neposrednoj blizini Frobisherova zaljeva te je do 1987. nosilo naziv Frobisher Bay. Na manjim priobalnim ostrvima nalaze se i naselja Qikiqtarjuaq i Cape Dorset koja su prema popisu stanovništva iz 2001. imala 519, odnosno 1.148 stanovnika. Južno od Baffinovog ostrva nalaze se Hudsonov prolaz i kopno savezne provincije Québec. Na istoku su Baffinov zaliv i Davisov prolaz iza kojih se nalazi Grenland, a na zapadu i sjeveru Foxeov bazen, zaliv Boothia i Lancasterov zaliv dijele Baffinovo ostrvo od ostatka ostrvske grupe kanadskog Arktika. Istočni dio ostrva pretežno je planinski kraj s brojnim glečerima i fjordovima dok na zapadu i sjeverozapadu prevladavaju glečerske nizine i područje tundre.

Veći dio Baffinovog ostrva leži sjeverno od Arktičkog kruga i sva naselja smještena sjeverno od Pangnirtunga redovito doživljavaju polarni dan i polarnu noć. Na primjer, naselje Clyde River na istočnoj obali od 14. maja do 28. jula ima neprekidno dnevno svjetlo, a ako se u to uračuna i period od 26. aprila do 13. maja kao i onaj od 29. jula do 16. augusta tokom kojih je sumrak najmračniji dio dana dolazi se do zaključka da naselje ima nešto više od 3 i pol mjeseca neprestanog dnevnog svjetla. Tokom nastupanja polarne noći sunce zalazi 22. decembra i ne izlazi sve do 19. januara, iako se događa da se na period od najmanje 4 sata na dan pojavi sumrak.

Na samom Baffinovom ostrvu osim arktičkih zečeva nema baš mnogo divljih životinja, a u okolnim vodama mogu se susresti bijeli kitovi.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Baffinovo ostrvo prema administrativnoj podjeli pripada regiji Qikiqtaaluk, poznatoj i kao Baffinova regija. Prema podacima iz 2006. godine, naselja koja egzistiraju na ostrvu imaju sljedeći broj stanovnika:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f Statistics Canada (2006). "Statistics Canada - Community Profile". Pristupljeno 1.6.2017.