Baffinovo ostrvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Položaj Baffinovog ostrva u kanadskom saveznom teritoriju Nunavut
Pogled na sjeveroistočnu obalu Baffinovog otoka

Baffinovo ostrvo ili Baffinova zemlja je ostrvo smješten u velikoj ostrvskoj grupi kanadskog Arktika, a po teritorijalnoj podjeli pripada saveznom teritoriju Nunavut. Površinom od 507.451 km2 ovo je najveći kanadsko ostrvo i 5. najveće ostrvo na svijetu, ali zbog hladne klime ima nisku populaciju koja je prema procjeni iz 2004. iznosila jedva 11.000 ljudi, uglavnom Inuita. Ostrvo je nazvano prema britanskom istraživaču Williamu Baffinu, a Nordijci su ga nekad zvali Helluland.

Baffinovo ostrvo po regionalnoj podjeli Nunavuta pripada regiji Qikiqtaaluk, poznatoj i kao Baffinova regija, a naselja s populacijom većom od 100 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2001. bila su Iqaluit (5.236), Pangnirtung (1.243), Pond Inlet (1.220), Clyde River (785), Arctic Bay (646) i Kimmirut (433). Najveće naselje Iqaluit ujedno je i glavni grad saveznog teritorija Nunavut, a smješteno je na južnoj obali ostrva u neposrednoj blizini Frobisherova zaljeva te je do 1987. nosilo naziv Frobisher Bay. Na manjim priobalnim ostrvima nalaze se i naselja Qikiqtarjuaq i Cape Dorset koja su prema popisu stanovništva iz 2001. imala 519, odnosno 1.148 stanovnika. Južno od Baffinovog ostrva nalaze se Hudsonov prolaz i kopno savezne provincije Québec. Na istoku su Baffinov zaljev i Davisov prolaz iza kojih se nalazi Grenland, a na zapadu i sjeveru Foxeov zaljev, zaljev Boothia i Lancasterov zaljev dijele Baffinovo ostrvo od ostatka ostrvske grupe kanadskog Arktika. Istočni dio ostrva pretežno je planinski kraj s brojnim glečerima i fjordovima dok na zapadu i sjeverozapadu prevladavaju glečerske nizine i područje tundre.

Veći dio Baffinovog ostrva leži sjeverno od Arktičkog kruga i sva naselja smještena sjeverno od Pangnirtunga redovito doživljavaju polarni dan i polarnu noć. Na primjer, naselje Clyde River na istočnoj obali od 14. maja do 28. jula ima neprekidno dnevno svjetlo, a ako se u to uračuna i period od 26. aprila do 13. maja kao i onaj od 29. jula do 16. augusta tokom kojih je sumrak najmračniji dio dana dolazi se do zaključka da naselje ima nešto više od 3 i pol mjeseca neprestanog dnevnog svjetla. Tokom nastupanja polarne noći sunce zalazi 22. decembra i ne izlazi sve do 19. januara, iako se događa da se na period od najmanje 4 sata na dan pojavi sumrak.

Na samom Baffinovom ostrvu osim arktičkih zečeva nema baš mnogo divljih životinja, a u okolnim vodama mogu se susresti bijeli kitovi.